Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Konstnär gestaltar hem och kärlek tillsammans med ungdomar från Jordbro

På oanvända reklamskyltar, i det glasade innertaket och i gångtunnlar har konstnären Kayo Mpoyi tillsammans med tre unga textskapare från Jordbro, Awa Jobe, Leman Yusifli och Zeinab Ali, gestaltat en berättelse om hem för Jordbro centrum. Det nya konstverket Ett rådslag i skogen invigs på lördag den 15 oktober.

Konstnären Kayo Mpoyi  står framför konstverket Ett rådslag i skogen Kayo Mpoyi framför konstverket Ett rådslag i skogen. Foto: Anna Ahlstrand

Awa Jobe, Leman Yusifli och Zeinab Ali från Jordbro deltog i en skrivtävling på biblioteket i Jordbro 2020, där Zeinab Ali vann med sin text om hem. Nu har texten gett inspiration till konstprojektet Ett rådslag i skogen, där konstnären och författaren Kayo Mpoyi tillsammans med deltagarna Awa, Leman och Zeinab gestaltar en berättelse om hem för Jordbro centrum.

Ett rådslag i skogen tar sin början från centrumets baksida. Här får en gammal ljusskylt ny skepnad. Texter och självporträtt har monterats i tomma reklamskyltar. I glastaket syns citat av deltagarnas egna texter. Konstverkets olika delar leder genom tunnlar in mot centrum.

– Vi började med att läsa i Bell Hooks bok ”All About love” om hur en mening skriven på en vägg av en graffitimålare fick författaren att fundera kring kärlek. Deltagarna har fått fundera på vad hem och kärlek spelar för roll i våra liv, berättar Kayo Mpoyi om arbetet med att leda konstprojektet.

En utflykt till barndomen

Deltagarna har arbetat med textskapande och skrivit dagbok under sommaren som konstnären samlat in. Kayo Mpoyis arbetar själv med linoleumtryck, och har låtit deltagarna prova på tekniken genom att skapa sina självporträtt. Kayos eget konstnärliga arbete kring hem tar plats i de två tunnlarna och på fasaden mellan. Det blir en utflykt tillbaka till barndomen i Brandbergen, arbetsplatsen i Jordbro och minnen av skogen däremellan.

– Tillbaka i barndomskommunen tänkte jag mycket på skogen. Skogen som sträckte sig mellan Handen och Jordbro blev min dagliga resväg till jobbet. Här fanns ekon av min barndom överallt och skogen omfamnade mig. Tiden stod inte still, men den pågick parallellt, jag kunde känna av det förflutna och framtiden, skriver konstnären om tankarna bakom konstverket.

Invigning 15 oktober

På lördag den 15 oktober kl 14.00 invigs konstverket av Marina Seinegård (C), ordförande i kultur- och demokratinämnden. Konstnären Kayo Mpoyi ger en visning av verket i Jordbro centrum, med efterföljande samtal och läsningar av deltagarna. 

Texten "När du tittar upp tittar alla möjligheter ner på dig" i glastaket i Jordbro centrum.Text i glastaket i Jordbro centrum. Foto: Anna Ahlstrand

Senast uppdaterad: 24 maj 2023