Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Smådalarö gård vinnare i Haninge arkitekturpris 2022

Av de tre finalisterna till Haninge arkitekturpris 2022 är det Smådalarö gård som slutligen står som vinnare efter räkningen av rösterna. Övriga finalister var Vega park och Kalvholmen. Vi säger stort grattis till Smådalarö gård!

Tävlingen inleddes under maj månad där allmänheten fick nominera en byggnad eller plats till tävlingen utifrån givna kriterier. Utifrån de inkomna nomineringarna valde juryn sedan ut tre finalister. Mellan den 26 september och den 31 oktober kunde Haninges invånare rösta på sin vinnarfavorit via haninge.se/arkitekturpris

– Koncept och ansvarig arkitekt Ulf Maxe med team, är värdiga vinnare av Haninge arkitekturpris 2022 för Smådalarö Gård. Trots att den nya tillbyggnaden är större än den befintliga byggnaden lyckas man lyfta fram den gamla historiska herrgården på ett mycket smakfullt sätt – en imponerande och vinnande balansakt tycker jag, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt i Haninge kommun.

Stort tack till alla er som har nominerat bidrag och röstat i Haninge arkitekturpris!

Här finns pressmeddelande kring vinnare av Haninge arkitekturpris 2022

Vinnare Smådalarö Gård

Kategori: Byggnad
Beställare: Sabis AB
Arkitekt: Koncept – Ansvarig arkitekt Ulf Maxe
År: 2021

Motivering:

Smådalarö Gård byggdes av Kaptenen Carl Peter Blom 1810 och blev under 1900-talet ett hotell som sedan byggts ut i omgångar. När de nya ägarna tog över 2011 fanns viljan att utveckla och bland annat få plats med en stor Spa-anläggning, det fanns också en stor byggrätt på fastigheten. Uppdraget gavs till arkitekterna att rita på en tillbyggnad större en den befintliga herrgården, den skulle också byggas ihop med resten av anläggningen. Resultatet har blivit en tillbyggnad med variation och fina detaljer. En byggnad som håller samman i kulör och material men får en variation med olika höjder och indrag i fasaden. Den har tydliga referenser till äldre arkitektur men genom sina detaljer och färgsättning blir det ett tydligt samtida tillägg. Arkitekterna lyckas också med balansakten att få herrgårdsbyggnaden att kliva fram trots att den nya tillbyggnaden är större en den befintliga. Men också hur nytt och gammalt kan ligga sida vid sida och tillsammans skapa något nytt och dynamiskt.

Det här är Haninge arkitekturpris

Haninge är en av de största och snabbast växande kommunerna i Stockholm och är utsedd till en av åtta regionala stadskärnor i länet. Vi bygger en ny stadskärna, en ny företagspark och en mängd nya bostäder. Genom Haninge arkitekturpris vill vi skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge.

Till Haninge arkitekturpris kan byggnader, tillbyggnader, anläggningar och offentliga platser som blivit extra bra och utgör ett tillskott till Haninge kommuns kulturmiljö nomineras. Med priset vill vi skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt och även främja god arkitektur i Haninge. Priset delas ut varje år.

Senast uppdaterad: 10 november 2022