Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nytt konstverk i Jordbro sätter solen i centrum

Nu syns en tempelplats uppe på kullen i Höglundaparken. Här har konstnären Ruben Wätte skapat konstverket Soltemplet, en plats för att möta och vörda solen.

Soltempel Foto: Ruben Wätte

Konstverket Soltemplet utgår från den solkult som hör till vår tidiga historia och som fanns i Jordbro för tusentals år sedan. Verket påminner oss om att solen alltid är närvarande och håller oss alla vid liv, oavsett var vi är på jorden.

Träskulpturerna på varje klippa lånar sin åttkantiga form av det klassiska lusthuset och erbjuder olika sätt att vara. Stensättningen däremellan blir en samtida tolkning av äldre kulturers gravfält i närområdet. På ena stenhällen står, likt en forntida hällristningar, ristat:

”Molnen kommer och går, solen skiner för jämnan”

En plats för att mötas, se och synas

Verket fungerar också som en plats att mötas, dit man kan komma för att både se och synas. Idéer togs fram tillsammans med fritidsgården Ung137 i Jordbro, som önskade sig en plats att hänga på. 

- Uppe på klippan vill jag skapa en plats dit alla, men framför allt tonåringar, kan känna sig välkomna. Det centrala och samtidigt lite otillgängliga läget gör att platsen kan passa dem, säger konstnären Ruben Wätte.

Det offentliga konstverket är en del i arbetet med att rusta upp Höglundaparken som pågått under 2019-2021.

Välkommen på invigning

20 mars 2022, kl 14:00

Eldsprakande solceremoni inviger konstverket Soltemplet. Tal av Marina Seinegård (C), ordförande i kultur- och demokratinämnden. Det bjuds på varm äppelmust och popcorn. Välkomna!

Hitta hit

Pendeltåg mot Västerhaninge/Nynäshamn. Gå av vid Jordbro. Följ Moränvägen förbi centrum fram till Höglundaparken. Snedda höger genom parken mot skogskullen.

Om konstnären

Ruben Wätte (f. 1985) är konstnär, med examen i Fri Konst (bfa) och Konst i Offentligheten (mfa) på Konstfack.

Senast uppdaterad: 16 mars 2022