Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge – från forntid till framtid

Lär dig mer om människorna som bodde i Haninge förr och hur den regionala stadskärnan utvecklas. Följ med på en stadsvandring, konstvandring eller bidra med dina egna bilder och berättelser av dåtidens Haninge när Platsverkstan kommer på besök till Haninge kulturhus.

Stenar i en fontän som står framför Haninge kulturhus och Haninge centrum Foto: Mostphotos

I Platsverkstan dokumenterar Stockholms läns museum de regionala stadskärnorna där stora förändringar pågår. På lördag den 26 mars kommer Platsverkstan till Haninge kulturhus, med aktiviteter hela dagen. 

När: Lördag 26 mars kl 11-16

Plats: Haninge kulturhus, Poseidons torg 8

Program

11.00–12:00 Utomhus
Stadsvandring med bebyggelseantikvarie Stina Hagelqvist, Stockholms läns museum: Haninges moderna bebyggelsemiljöer.

12.00 På scenen
Invigning av Annelie Kurttila, museichef Stockholms läns museum, och Marina Seinegård (C), ordförande i kultur- och demokratinämnden, Haninge kommun.

12.30–13.00 På scenen
Vad händer i Haninge nu? Andreas Paulson, stadsarkitekt, berättar om vad som är på gång i utvecklingen av den regionala stadskärnan.

13.00–13.45 På scenen
Kulturmiljö som resurs – Diskussion med Andreas Paulson, Haninge kommun och Stina Hagelqvist, Stockholms läns museum.

14.00–15.00 Utomhus
Konstvandring i Handen med konstintendent Anna Ahlstrand, Haninge kommun och konstintendent Rebecka Walan, Stockholms läns museum.

14.15–14.45 På scenen
Haninge: En av de äldsta platserna i Stockholms län. Arkeolog Daniel Sahlén om 10 000 år gamla spår av människor i Haninge, fornlämningar
och om arkeologins roll i dagens samhällsbygge.

15.00–15.15 På scenen
Hur är platsen vi skapar idag? Sol Favilla Belloni, Centrum för lärande och hälsa och Helena Dahlin Kassé, integragrationssamordnare i Haninge kommun berättar om hur Haninge tar emot nyanlända barn och familjer.

15.20–15.50 I rum K2
Mellan Haninge och Rumänien. Fina Sundqvist från Mantaray Impact berättar om arbetet bakom fi lmsviten Dokumentära drömmar som visas i K2 under dagen.

15.20–15.50 På scenen
Annica Styrke och Karin Wiklund från danskollektivet Johanssons pelargoner och dans berättar om sin process med att skapa dansfilm i Brandbergen.

Aktiviteter som pågår hela dagen
Barn i alla åldrar är välkomna till skapande i Konstverkstan mellan klockan 12–16. Kom och måla på temat ”Platsen i mitt hjärta”. Om vädret tillåter blir det också skapande aktivitet på torget!

Dagen arrangeras av Stockholms läns museum i samarbete med Haninge kommun. 

Läs mer om Platsverkstan i Haninge på Stockholms läns museum. 

Senast uppdaterad: 23 mars 2022