Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hönshus på vård- och omsorgsboende ska motverka ensamhet

Malmgårdens vård- och omsorgsboende på Dalarö har införskaffat ett hönshus. De tre nyinflyttade hönsen ska fungera som ett sällskap till de äldre och boende kan besöka hönsen dagligen ute i trädgården. Undersökningar visar att känslan av ensamhet hos äldre är betydligt lägre hos de som har kontakt med sällskapsdjur jämfört med de som inte har det.

En kvinna sitter på huk utomhus och sträcker ut handen mot en höna Malmgårdens verksamhetschef hälsar på hos hönsen. Foto: Haninge kommun

Maria Mattsson, verksamhetschef på Malmgården, berättar om det nya hönshuset: 

Var kom idén att skaffa höns till Malmgården ifrån?

Kontakt med djur kan ge en rogivande effekt, och det var det vi ville bidra med till våra boende. Med tanke på min egen erfarenhet och hur kul det är med höns blev det en självklarhet att prova med just de djuren.

Var bor hönsen och hur många har ni?

Våra tre höns bor i demensavdelningens trädgård i ett hönshus där de kan röra sig fritt utomhus. De är rätt så sociala av sig och kommer fram när man är i närheten för att hälsa.

Hur gör ni när de äldre ska träffa hönsen?

Vi uppmuntrar våra äldre att besöka hönsen på sin dagliga promenad samt att de som vill är med när vi matar och rengör huset. Vi har också en sittbänk i anslutning till hönsen där man kan sitta och ta igen sig och samtidigt få sällskap. Det finns flera av våra äldre som haft egna höns och som uppskattar det här.

Blir det många nya kycklingar och generar det några frukostägg?

Vi har ingen tupp som kan befrukta äggen, men hönsen värper 1–2 ägg om dagen som våra boende får ta del av.

Finns det planer för fler djur på Malmgården?

Just nu finns det inga konkreta planer för fler djur. Tankar finns på att skaffa en kanin så småningom, men då behöver vi först ordna med ett ordentligt staket.

Fakta om Malmgården

Malmgården är ett kommunalt vård- och omsorgsboende som ligger på Dalarö i södra skärgården. Boendet har 29 platser, varav sju är inriktade på boende med demens och resterande platser är till för boende med fysiska (somatiska) besvär.

Läs mer om Malmgårdens vård- och omsorgsboende.

Senast uppdaterad: 25 maj 2022