Haninge står i full blom
Kommunens parker, rondeller och torg står i full blom. Pop up-parken på Poseidons torg är påfylld med krispiga tulpaner, narcisser och ståtliga kejsarkronor. Petra Lindvall som är kommunens stadsträdgårdsmästare berättar här om allt det blommiga som vi kommer att kunna njuta av i parkerna, på torgen och längs våra vägar i vår och sommar.
Petra, hur många lökar har ni planterat i kommunen inför årets säsong? Berätta också om hur ni jobbar långsiktigt och hållbart i ert uppdrag.
– I flera års tid har vi fyllt på rondellerna med en speciell lökblandning som blommar under lång tid och byter färg under tiden. Blomningen börjar med vita och gula narcisser, för att sedan övergå till orangea, rosa och röda tulpaner. I höstas ”boostade” vi dessutom två rondeller i Handen med ytterligare 21 000 lökar.
Att plantera smålökar i gräsmattorna är ett sätt för oss att jobba långsiktigt och hållbart. Det fiffiga med dessa är att de blommar om och om igen och fortsätter sprida sig. Gräsmattorna i Höglundaparken i Jordbro har fyllts på med 32 000 smålökar i form av krokus, pärlhyacint, vårstjärna, scilla, nunneört och porslinshyacint. Andra platser där det kommer att blomma smålökar är i Västerhaninge centrum, i Brandbergsparken, i Eskilsparken, i Åbyparken och i Tungelsta trädgårdspark. Detta är ett sätt att arbeta långsiktigt och hållbart.
Ett annat exempel på hållbarhet är vårt arbete med våra blomsterrefuger längs med vägarna som tidigare fått mycket uppmärksamhet för sina vackra ettåriga växter. Vi utvecklar dessa vidare genom att addera fleråriga växter. Exempel på växter som kommer blomma där i sommar är blåklocka, prästkrage, röllika och tjärblomster tillsammans med ettåriga växter som exempelvis blåklint och ringblomma.
Ytterligare ett exempel är att vi dragit ned rejält när det kommer till sommarfloren, det vill säga sommarblommor som kastas när säsongen är över. I sommar blir det ettåriga växter utanför kommunens äldreboenden, på Poseidons torg, på Dalarö torg och vid Eskilsparkens entré. Dessa blommor som exempelvis lila jätteverbena, vita sommarljus och skira gräs, är valda för att även vara vackra långt in på hösten. Andra sommarblomsplanteringar och urnor har vi ersatt med vackra buskar och marktäckare, som står kvar från år till år.
Blir det några vårblomsterarrangemang också?
– Jodå det blir det. Förutom våra fina lökplanteringar kan vi inte låta bli att också sätta ut fat med penséer, tazetter och tusensköna på Poseidons torg och på Dalarö torg.
Ni har under några år provat nya sätt att arbeta med gräsklippningen i parkerna för att gynna den biologiska mångfalden, det vill säga att ni på flera håll låter gräset växa högre och gå i blom. Fortsätter ni med samma strategi även i år?
– Ja, det är det ”nya normala” sättet. Att klippa gräset på högre höjd gör att gräs och andra växter tillåts blomma, vilket gynnar pollinerare och andra insekter. Vissa ytor kanske inte klipps alls, utan omvandlas till högväxande gräsytor och ängar. När vi inte klipper gräset lika ofta överallt minskar både transporter och klipptid, så även här arbetar vi hållbart. Genom att erbjuda flera typer av gräsytor skapar vi en variation och fler upplevelser. Det kan vara kortklippta gräsmattor för picknick och bollspel, eller långt gräs med spännande stigar igenom.
Vi vet att ni nu i vår blir klara med upprustningen av Höglundaparken i Jordbro. Berätta lite om det!
– Precis, Höglundaparken är ett värdefullt vardagsrum och en mötesplats för Jordbroborna och det är så kul att vi nu efter två års upprustningsarbete kan överlämna en vacker, grönskande park med bland annat ätbara växter och kryddor, nya träd och buskträd och även nya sittplatser med grillmöjligheter och plats för umgänge. Vi planerar en invigning av parken i juni och sedan under sommaren kommer det även att ordnas ”söndagshäng” i parken på olika intressanta teman. Så håll ögon och öron öppna för mer information inom kort!
Senast uppdaterad: 17 maj 2022