Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Är ditt smultronställe en livsfara? Privatpersoner riskerar livet på militära skjutfält

Försvarsmakten växer och kommer framöver att öva mer på sina skjutfält. Att de inte syns till – eller att det inte smäller – betyder inte att det är ofarligt att gå in på skjutfälten. Det är faktiskt Försvarsmaktens jobb att varken höras eller synas. Att ta sig in på skjutfälten när det skjuts kan vara direkt livsfarligt.

Skjutfält Att ignorera skyltarna och att beträda något av Försvarsmaktens övningsområden under pågående övning är förenat med livsfara. Foto: Leif Ingvarsson, Mostphotos

Gör så här om du är vid ett skjutfält och ser en varningsskylt

  1. Uppmärksamma skylten och läs budskapet noggrant.
  2. Ta reda på om skjutfältet är avlyst, alltså ifall det är stängt för allmänheten. Information finns på informationstavla vid skjutfältet och på Försvarsmaktens webbplats.
  3. Det är ditt ansvar att informera dig om de risker och styrningar som gäller på plats. Tänk på att ett skjutfält kan vara i användning även om det inte låter som att aktivitet pågår. Överträdelse av övnings- och skjutfält kan vara livsfarligt och är straffbart.

Karta - skjutfält och avlysningar

Senast uppdaterad: 16 juni 2022