Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Upptäck platserna som berättar Haninges historia

Haninge har en lång och rik historia där platserna bär minnen av stora händelser, likväl som av enskilda människoöden. Nu släpper Haninge kommun en ny fotobok där du får bekanta dig med några av de kulturmiljöer som berättar om Haninges historia.

I flera tusen år har människor valt att bo i Haninge, som har ett varierat landskap med skärgård, landsbygd och tätort. I den nya boken Haninge – upptäck kulturmiljöerna som berättar om Haninges historia får du bland annat ta del av spåren efter de tidigaste Haningeborna, besöka slott och herrgårdar och få en inblick i hur livet i skärgården såg ut. Du får också träffa några av de människor som bodde och bor på platserna, genom citat och bilder från förr.

Vackra bilder som väcker upptäckarlust

Haninge har många fler kulturmiljöer än vad som får plats i en bok, och förhoppningen är att bokens vackra, nytagna bilder ska väcka en upptäckarlust i dig som läsare.

- Boken är ett smakprov på den breda variation av kulturmiljöer som vi har i Haninge och vi vill att boken ska bjuda in till besök och till att upptäcka nya delar av Haninge. Det finns många guldkorn i kommunen, och här lyfter vi några av dem, berättar Helena Wärnhjelm, kommunantikvarie och projektledare för den nya boken.

Så hittar du boken

Boken finns att köpa på Akademibokhandeln i Handen och på Klackenbergs bokhandel vid Port 73, och finns även att låna på kommunens bibliotek. Det finns också ett exemplar att bläddra i vid receptionen i kommunhuset. 

Senast uppdaterad: 16 februari 2022