Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sverigefinska berättelser från Haninge

Precis lagom till Sverigefinnarnas dag den 24 februari lanseras den nya guiden Sverigefinska berättelser i Stockholms läns museums app ”Upptäck Historien”. Ett antal platser i Haninge kommun lyfts fram, och den sverigefinska närvaron på platserna presenteras i berättande form.

Lillgården vid Tyresta by Lillgården vid Tyresta by, där smugglarkungen Algoth Niska hade sitt högkvarter. Foto: Helena Wärnhjelm

Berättelserna i guiden bygger på historiskt stoff som har funnits här under många, många år – men  som nu får synas och höras på ett nytt sätt. Det kan handla om platser vars namn har en koppling till Finland eller platser där det funnits eller finns verksamheter med särskilt betydelse för det sverigefinska. Det kan också vara platser som har brukats eller har besökts av kända finländska personligheter – eller platser som bär på minnen från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring.

Guiden består av elva korta berättelser som är kopplade till sju fysiska platser i kommunen. Läs och hör om bland annat Näringsbergs barnhem för finska krigsbarn, förskoleverksamheten Kantele och om smugglarkungen Algoth Niska. Texterna finns på både finska och svenska, samt i både text- och ljudformat.  

– Den finländska närvaron i Sverige har en lång historia och det sverigefinska tillhör vårt gemensamma kulturarv. Guiden utgår ifrån ett urval platser i Haninge där det sverigefinska på ett eller annat sätt finns närvarande. Namn, verksamheter, kända personligheter och minnen har tillsammans format elva sverigefinska berättelser, berättar Christina Lindh, vikarierande intendent vid Haninge kulturmiljö, som arbetat med den nya guiden. 

Om appen Upptäck historien

Appen Upptäck Historien är producerad av Stockholms läns museum (Region Stockholm) i samarbete med länets kommuner. Appen består av olika tematiska guider som berättar om Stockholms läns historia. Du kan ladda ner appen via GooglePlay eller App Store. Det finns även en förenklad version på webben. 

Senast uppdaterad: 24 februari 2022