Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Upptäck Brandbergen, Vega och Handen i ny digital utställning

Den digitala utställningen Haninge Stories berättar om Brandbergen, Vega och Handen utifrån minnen, bilder, historiska källor och arkiv.

Illustation över Haningemotiv så som konstverket Blickfång, Haninge centrum, personer som boxas, en lyftkran och en kanin.  . Foto: Stockholms läns museum

I projektet Platsverkstan har Stockholms läns museum lyft regionala stadskärnor under utveckling och nu har turen kommit till Haninge. Genom den digitala utställningen Haninge Stories kan du besöka Brandbergen, Vega och Handen och bekanta dig med platsens historia, samtid och framtid. Vi får möta människorna som bor där och ta del av deras minnen, drömmar och visioner. Bland annat gör vi en koreografisk resa genom Brandbergens centrum, och hör om hur det är att bo i Vega, där en ny stadsdel växer fram. Stockholms läns museum visar också upp den offentliga konstskatten i Handen och Brandbergen och de nya muralmålningarna i Brandbergen, skapade av ungdomar som hade feriepraktik på Haninge kommun under sommaren 2022.

Stockholms läns museum har skapat utställningen med hjälp av medarbetare på Haninge kommun samt Haninges förenings- och näringsliv. Haningebor har också bidragit med både berättelser och fotografier som samlats in av museet.

Du hittar utställningen Haninge Stories på Stockholm läns museums webbplats.

Haninge stories i kulturhuset

Datum: Torsdagen den 15 december kl. 18.30
Plats: Haninge kulturhus, foajéscenen

Den 15 december kommer Stockholms läns museum på besök till Haninge kulturhus mellan kl. 18.00-19.00. Som en del av kvällens jazzcafé presenteras den digitala utställningen Haninge stories. Upptäck utställningen och prata med muséets medarbetare. Välkommen!

Besöket är en del av Jubileumsveckan deluxe, då vi firar att Haninge kultur fyller 20 år. Se hela programmet för Jubileumsveckan deluxe här. 

Om projektet Platsverkstan

Utställningen Haninge stories baseras på material som tagits fram i projektet Platsverkstan. I projektet fokuserar Stockholms läns museum på de så kallade regionala stadskärnorna som är utpekade i RUFS2050. Det är ett planeringsdokument med en övergripande planering för hela Stockholmsregionen och tar sikte mot år 2050. I planen pekas åtta särskilt viktiga platser ut och en av dem är Haninge.

Läs mer om Platsverkstan på Stockholms läns museums webbplats.

Senast uppdaterad: 12 december 2022