Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Elever i Tungelsta skola hjälper forskare spåra läkemedelsrester i naturen - får representera Haninge på Nobelprismuseet

Tungelsta skola är med i Nobelprismuseets projekt Forskarhjälpen, där två klasser från årskurs 9 hjälpt forskare att spåra läkemedelsrester i naturen. Den insamlade datan kommer att utgöra forskningsunderlag för att ta reda på om exempelvis spindlar och vattenlevande snäckor kan drabbas av läkemedelsresterna.

flicka och pojke på bänk som tittar i en bok utomhus Foto: Mostphotos

"Läkemedelsjakten" är den tolfte upplagan av Forskarhjälpen där de bästa elevarbetena kommer presenteras på Nobelprismuseet den 9 december. Första pris är en inbjudan till Nobelprisutdelningen samt 5000 kr till klasskassan.

Niondeklassarna har samlat in vattenprover och organismer. De insamlade proverna har sedan analyserats av forskarna Tomas Brodin och Erin McCallum på institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Om studien

En viss mängd läkemedel lämnar kroppen utan att vara förbrukade. Resterna tar sig förbi reningsverk och ut i naturen via vattendrag. Läkemedelsresterna kan då föras vidare mellan organismer i näringsvävar. Med elevers hjälp kommer forskare nu kunna kartlägga hur läkemedelsresterna sprids och ackumuleras i naturen.

Målet med studien är att ta reda på om även landlevande djur längs vattendrag kan drabbas. Fokus för studien kommer att vara spindlar, vattenlevande snäckor och färskvattenprover vid vattendrag.

Läs mer om Läkemedelsjakten på Nobelprismuseets hemsida!

Senast uppdaterad: 7 december 2022