Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Bli inte lurad!

Främmande makt kan använda falsk och vilseledande information för att försöka störa det offentliga samtalet och styra vad du och jag tycker och tänker. Det handlar om en medveten inblandning i Sveriges nationella angelägenheter, där man försöker skapa splittring och få människor att inte lita på varandra eller på staten. Få tips hur du ska skydda dig och upptäcka om det är falsk information du läser.

En man tittar på TV och ser på fejkade nyheter, så kallade fejk news Foto: Mostphotos.se

Att vi har en fri debatt och får uttrycka våra olika åsikter är viktigt i ett fungerande demokratiskt samhälle. Korrekt och bekräftad information är viktigt för att vi ska kunna fatta bra beslut.

Myndigheten för psykologiskt försvar

På Myndigheten för psykologiskt försvars webbplats Bli inte lurad, kan du få bra tips och bland annat läsa mer om hur du skyddar dig mot falsk och vilseledande information:

  • Skratt som kan skada. Hur humor, parodi och satir i form av memes (citat och bilder) kan användas för att sprida vilseledande information och förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter. 
  • Lär dig känna igen fejk. Falska nyhetssajter kan framstå som äkta med hjälp av likartade banners, loggor eller förfalskade namnteckningar.

  • Kolla alltid källan innan du lajkar, kommenterar eller delar. Är det en åsikt, eller fakta? Lär dig mer om desinformation, misinformation, malign information och om konspirationsteorier.

Mer information och tips på Myndigheten för psykologiskt försvar: Bli inte lurad

 

Senast uppdaterad: 3 oktober 2022