Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nya Söderbymalmsskolan invigd med pompa och ståt

Tisdagen den 19 oktober invigdes Söderbymalmsskolans nya och topprenoverade lokaler i Riksäpplet, Handen. På programmet stod bandklippning, rundtur och förfriskningar. Kommunstyrelsens ordförande, grund- och förskolenämndens ordförande samt vd:n för fastighetsbolaget SBB var några av de som invigningstalade.

Skolan, som rymmer klasser i årskurs 7−9, flyttade från centrala Handen till Riksäpplet 2 lagom till skolstarten i augusti. Bakgrunden till flytten är att Haninge växer och för att möta det ökande antalet elever de kommande åren behöver skolan mer utrymme. Planen är att på sikt gå från fem till åtta klasser i varje årskurs. Lokalerna vid Marinens väg är nyrenoverade med den senaste tekniken och bjuder på utsikt över Rudan.

– Två år i rad har vi nu slagit rekord i andelen elever som går ut nian med gymnasiebehörighet i Haninges skolor. Men med nya skollokaler och en historisk höjning av skolpengen med sju procent nästa år visar vi att vi vill ännu mer. Söderbymalmsskolans toppmoderna lokaler med ny inredning, nya inventarier och högsta kvalitet gällande tekniska lösningar och IT skapar förutsättningar för en mycket god lärmiljö och studiero vilket är ett av nämndens prioriterade områden, säger Tobias Hammarberg (L), ordförande i grund- och förskolenämnden.

– I takt med att våra skolor växer så håller vi på att vässa våra verksamheter. Skolorna har under senare år lagt i en högre växel i det systematiska kvalitetsarbetet för att utveckla undervisningen och skapa trygga skolmiljöer. En av de skolor som var först ut i utvecklingsarbetet är Söderbymalmsskolan. Därför är det extra roligt att få se den nya skolmiljön, och veta att här kommer skolans lärare och elever trivas, säger Pär Olsson verksamhetschef för grundskolan.

Under invigningen bjöds de inbjudna gästerna på en rundtur i huset med elever som guider. Gästerna fick besöka alla bekvämligheter som kan förväntas på en stor skola, som salar för trä-och metallslöjd, textilslöjd, musik och bild samt bibliotek. Alla lokaler är ännu inte riktigt på plats - en ny idrottshall är under planering.

Tal dagen till ära hölls av bland andra Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande, Tobias Hammarberg, ordförande i grund- och förskolenämnden, samt Illja Batlan, vd för fastighetsbolaget SBB. Invigningen avslutades på skolgården där rektor Therese Gärde höll avslutningstal.

Fakta

Kommunen har för lokalerna ett hyresavtal med SBB som löper för 23 år. Skolan är utformad för 700 elever ochlytan omfattar 12 422 kvm.

Runstensskolan har tillfälligt flyttat in i Söderbymalmsskolans gamla lokaler i centrala Handen. Runstensskolans gamla byggnad ska rivas och ersättas av en ny som är tänkt att stå på samma tomt där den gamla står, vid Runstensvägen.

soderbymalmsskolan.haninge.se

Senast uppdaterad: 22 oktober 2021