Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Brf Blicken och brf Framsidan Nynäsvägen 84-98 vinnare av Haninge arkitekturpris 2021

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris är det brf Blicken och brf Framsidan på Nynäsvägen 84-98 i Handen som slutligen står som vinnare efter räkningen av rösterna. Övriga finalister var Tungelsta trädgårdspark i Tungelsta och Rudanskolan i Handen.

Vinnare Haninge arkitekturpris 2021 - Nynäsvägen 84-98, brf Blicken och brf Framsidan Vinnare Haninge arkitekturpris 2021 - brf Blicken och brf Framsidan på Nynäsvägen 84-98 i Handen. Foto: Fredrik Hjerling

Tävlingen inleddes under maj månad där allmänheten fick nominera en byggnad eller plats till tävlingen utifrån givna kriterier. Juryn valde sedan ut tre finalister bland de inkomna nomineringarna. Mellan den 23 september och den 31 oktober kunde Haninges invånare rösta på sin vinnarfavorit via haninge.se/arkitekturpris samt via Haninge kommuns facebook.

– Med en variation av volymer och material och med ett samtida uttryck binder de nya kvarteren längs Nynäsvägen ihop omgivningen och ger den framväxande staden en tydlig identitet, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt Haninge kommun om årets vinnare.

Stort tack till alla er som har nominerat bidrag och röstat i Haninge arkitekturpris!

Här finner du pressmeddelande Brf Blicken och brf Framsidan Nynäsvägen 84-98 vinnare av Haninge arkitekturpris 2021

Brf Blicken och brf Framsidan Nynäsvägen 84-98 - vinnare av Haninge arkitekturpris 2021

Kategori: Byggnad
Byggaktör: Riksbyggen genom Peter Arvidsson Ekman (beställare)
Arkitekter: Brunnberg och Forshed arkitekter AB

  • Hans Bergström (Ansvarig hela Haningeterrassens projekt)
  • Birgitta Gelhaar (Uppdragsansvarig)
  • Alessandro Lucca (Gestaltningsansvarig)
  • Charlotta Creyghton och Maria Collin (Handläggande)

År: 2018-2020

Juryns motivering

Haningeterrassenprojektet är startskottet för hela förtätningen av den regionala stadskärnan. Genom att bygga den nya bussterminalen under mark och lägga bostäder ovanpå skapas förutsättningar för integrerade täta stadskvarter. De nya fasaderna längs Nynäsvägens västra sida skapar en fin variation och dynamik när det gäller både material och volym. Husen lyckas vara varierade men samtidigt skapa en helhet och har en stark identitet. Den höga ambitionen i gestaltningsprogrammet för Haningeterrassen har överförts till en välkomnade och stadsmässig entré till den nya staden. Både för gång-, cykel-, och biltrafikanter. Kvarteren ger också en fingervisning om hur den kommande staden kan komma att se ut.

Senast uppdaterad: 30 november 2021