Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Populärt med lördagsskola på Fredrika Bremergymnasiet

De senaste lördagarna har nått särskilt hänt i skolsalarna på Fredrika Bremergymnasiet, något så ovanligt som lördagsskola. Inte sedan 60-talet har vi sett fenomenet i Haninge kommun, och skolan har visat sig bli en riktig succé. Lördagsundervisningen är ett svar på ett ökat behov från eleverna sedan distansundervisningen infördes under pandemin.

Tre stycken VFU-studenter i matematik har skött undervisningen under tre timmar, inklusive fika, i mindre grupper på lördagar. VFU är en förkortning för verksamhetsförlagd utbildning som är en del av lärarutbildningen. Här får lärarstudenterna verkligen prova på hur det är att arbeta som lärare och en konkret insyn i yrket.

Även lovskola har bedrivits den senaste terminen. Där har både lov- och lördagsskolorna gett matematiklektioner i en och samma salar för att elever ska hitta och känna sig trygga. Biträdande rektor Maria Barnes har varit på plats vid alla tillfällen och känner nu eleverna som dyker upp på lektionerna. Sportlovsskolan och påsklovsskolan har lockat ett hundratal elever och lördagsskolan cirka ett trettiotal som varit med varje gång.

- För mig som skolledare känns det fantastiskt att kunna erbjuda detta till elever som inte har möjlighet till hjälp i hemmet eller har tröttnat på distansundervisning. Det känns som om vi verkligen gjort en insats för elever som är i behov av hjälp, säger Maria Barnes, biträdande rektor på Fredrika Bremergymnasiet.

Elever anmäler sig via en länk och efter lovskolan skickas rapporter till ordinarie lärare vilka elever som varit på plats och vad de har jobbat med för att på så sätt vara uppdaterade i elevernas läroplaner. Och lördagsskolan har gett oväntade effekter.

- VFU-studenterna har verkligen tyckt det varit kul att hjälpa eleverna och nu har jag en kö av intresserade som vill jobba på lovskolorna, avslutar Maria.

Senast uppdaterad: 7 juli 2021