Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nu kan sommaren komma – kommunens badplatser har städats

Kommunens alla badplatser är nu städade och förhoppningsvis kan badsugna Haningebor och tillresta nu doppa sig tryggt och säkert. Det är Haninge Sportdykarklubb som sett till att städa och säkra kommunens badplatser och under helgen färdigställdes de för den stundande säsongen. Badfantaster kan alltså doppa sig redan nu medan badkrukorna är välkomna när temperaturen stigit något.

Haninge sportdykarklubb har de senaste tio åren haft uppdraget att städa kommunens badstränder och i helgen var det dags igen. Städningen går till så att dykarna startar från vattenbrynet och tar sig  två meter ut, det vill säga så långt man räknas bottna och lite till och påbörjar arbetet med att plocka upp allt som inte ska vara i vattnet. De städar också uppe på land, på och vid bryggorna, och vid hopptornen, det är särskilt viktigt att se till att inga farliga föremål finns där man hoppar- och dyker i och där man kanske har sämre chans att se vad som finns på botten.

-        Det är väldigt mycket plast som vi hittar i vattnet, förpackningar av alla sorter som lätt kan blåsa iväg när man sitter och har picknick. På vissa håll är det mycket golfbollar och det är alltid stora mängder öl- och läskburkar. Vi har också hittat makabra grejor, ett år hittade vi en hårddisk med kulhål i, cyklar, en moped och en kundvagn har också kommit upp, säger Mikko, för Haninge sportdykarklubb.

Vid årets städning gjorde man bland annat fynd av ett järnspett och en vägskylt, plåtburkar, trasiga glasflaskor och olika typer av metallföremål vid Ramsjön. Vid Lill-Rudan plockades ett grillgaller, som tillhör en av eldstäderna vid stranden, upp och som kunde sättas på plats igen, samt  ett järnrör och ett lock till en klotgrill. Vid ett annat bad hittades förutom en mängd olika plastföremål också en radiostyrd helikopter.

Avslutningsvis skickar vi med en hälsning från Haninge sportdykarklubb:

-        Ett tips i all välmening, bada med försiktighet, hoppa inte i utan att veta hur botten ser ut och använd de soptunnor som finns!

Senast uppdaterad: 6 oktober 2021