Nu blommar det i Haninge
Pop up-parken på Poseidons torg har precis fyllts på med krispiga tulpaner, narcisser och ståtliga kejsarkronor. För fjärde året i rad blomstersmyckas pop up-parken framför Kulturhuset, en favoritplats för många Haningebor. Här kan du sitta och njuta av solen och titta på folklivet och det goda livet i Haninge. Detta är en av de blomstrande aktiviteter som planeras runt om i Haninge i år.
Vi har träffat Petra Lindvall som är kommunens stadsträdgårdsmästare och bett henne berätta lite kring vad som kommer hända i parker, på torg och i refuger längs våra vägar i vår och sommar.
Petra, hur många lökar har ni planterat inför årets säsong i kommunen?
– Faktiskt inga alls, förutom i pop up-parken på Poseidons torg. I fjol var den omfattande lökplanteringen ett sätt för oss att jobba långsiktigt och hållbart. Det fiffiga med lökar är att de blommar om och om igen. I flera års tid har vi fyllt på rondellerna med en speciell lökblandning som blommar under lång tid och byter färg under tiden. Smålökarna som vi tidigare planterat fortsätter sprida sig på gräsmattorna i Västerhaninge centrum, Höglundaparken, Brandbergsparken, Eskilsparken, Åbyparken och Tungelsta trädgårdspark. Det är ett sätt att arbeta långsiktigt.
Ett viktigt måtto i kommunen är hållbarhet, berätta hur ni mer bidrar med långsiktig hållbarhet i ert uppdrag.
– Ett annat exempel vid sidan av lökplanteringarna på hållbarhet är våra blomsterrefuger längs med vägarna som tidigare fått mycket uppmärksamhet för sina vackra ettåriga växter. Nu försöker vi tänka mer hållbart, genom att utveckla dem vidare med fleråriga växter. Exempel på växter som blommar där i sommar är blåklocka, prästkrage, röllika och tjärblomster.
– När det gäller sommarfloren, det vill säga sommarblommor som kastas när säsongen är över, har vi dragit ner rejält. I sommar blir det bara ettåriga växter utanför kommunens äldreboenden och på Poseidons torg. Dessa blommor är valda för att även vara vackra långt in på hösten. Andra sommarblomsplanteringar och urnor har ersatts med vackra buskar och marktäckare, som står kvar från år till år.
Förra året provade ni ett nytt sätt att arbeta med gräsklippningen i parkerna, det vill säga att ni på flera håll lät gräset växa högre och gå i blom. Fortsätter ni med samma strategi i år?
– Ja, vi kommer även i sommar fortsätta med en mer hållbar gräsklippning. Att klippa gräset på högre höjd gör att gräs och andra växter tillåts blomma, vilket gynnar pollinerare och andra insekter. Vissa ytor kanske inte klipps alls, utan omvandlas till högväxande gräsytor och ängar. När vi inte klipper gräset lika ofta överallt minskar både transporter och klipptid. Genom att erbjuda flera typer av gräsytor skapar vi en variation och fler upplevelser. Det kan vara kortklippta gräsmattor för picknick och bollspel, eller långt gräs med en spännande stig igenom.
Vi vet att ni jobbat under hösten och våren med är färdigställa en ny park i Handen – Kulturhusparken bakom Kulturhuset. Berätta!
– Ja det stämmer. Vi har under hösten och våren arbetat med att färdigställa parken. Parken är en förädling av skogsdungen bakom biblioteket i Kulturhuset. Just nu planteras mängder av spännande växter. Det kommer bli en speciell upplevelse att kunna sitta mitt i ett blomsterhav av perenner och böljande gräs, mitt i centrala Handen. Planteringarna kommer vara klara i början av juni.
Senast uppdaterad: 7 juli 2021