Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny väntsal till Årsta brygga

Haninge kommun och Region Stockholm är överens om finansieringen av en ny väntsal vid Årsta brygga. Utö Företagarförening har åtagit sig att bygga väntsalen som beräknas finnas på plats till hösten.

Årsta brygga Årsta brygga Foto: Foto: Nils Bergmark

Haninge kommun och Region Stockholm delar på kostnaden som beräknas uppgå till ca 685 tkr för en ny väntsal vid Årsta brygga. Årsta brygga är en naturlig port mot Stockholms skärgård för pendlare och besökare mellan bland annat Utö och Haninges fastland.  

Vid Årsta brygga ligger Årsta havsbad med flera stränder, butiker och restauranger som därför blir ett välbesökt område under sommaren. Lagom till hösten får Årsta brygga en ny väntsal som kommer ligga på Trafikverkets betongkaj.

Haninge kommun och Region Stockholm träffade en ny överenskommelse 2020 tillsammans med Utö Företagarförening som åtog sig att bygga väntsalen. Den viktiga pusselbiten om finansiering är nu på plats efter att Haninge kommun fattat beslut i frågan i juni. Beslutet som innebär att Haninge kommun och Regionen delar på kostnaden om ca 685 tkr är efterlängtat av skärgårdsbor, pendlare och besökare.

-       Årsta brygga är en viktig knutpunkt för både fastboende och besökare i skärgården med 70 000 personer som passerar ett normalår. Nu har vi med hjälp av Utö företagarförening och i samarbete med Haninge kommun hittat en hållbar lösning för framtiden så man i ur och skur ska kunna resa bekvämare, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd.

-       Äntligen! Det är alltid komplext när fler olika parter ska ro i hamn en överenskommelse, men jag vet att detta är otroligt efterlängtat. Framförallt för våra pendlande skärgårdsbor innebär detta en bekvämare vardag och en signal att det görs satsningar här i skärgården, säger kommunstyrelsens ordförande i Haninge Meeri Wasberg.

-       Jag har bott här i 21 år, detta är mycket efterlängtat, för besökare och oss skärgårdsbor. Framförallt för personer med hemtjänst och där fastlandstrafiken inte synkar med båttrafiken är väntkuren extra välkommen. Samarbetet mellan företagarförening, Haninge kommun och regionen har varit väldigt gott. Nu går vi direkt från beslut till verkstad, säger Gunnar Karlsson, ordförande för Utö företagarförening.

Trafikverket har godkänt placeringen på deras betongkaj, bygglov har nyligen beviljats och Utö Företagarförening har påbörjat projektera bygget som väntas färdigställas hösten 2021.

Senast uppdaterad: 7 juli 2021