Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommuns kulturstipendiater 2021

En klart lysande stjärna på vispophimlen, en mycket begåvad musikproducent och låtskrivare och en eldsjäl som under många år arbetat för att hålla hantverkskunskapen om smide vid liv. Det är årets kulturstipendiater i Haninge.

Bild som visar årets tre kulturstipendiater: Martin Ahlsén, Jany Schella och Sofie Jonsson i ett montage. Årets kulturstipendiater 2021 : Martin Ahlsén, Jany Schella och Sofie Jonsson Foto: Viggo Lundberg, Kristina Stjernkvist/SVT, Alexander Ek

Varje år delar Haninge kommun ut kulturstipendier i tre kategorier; meritstipendium, ungdomsstipendium och arbetsstipendium. Nu är årets kulturstipendiater utsedda. 

Årets arbetsstipendium: Jany Schella

Jany Schella tilldelas Haninge kommuns arbetsstipendium à 40 000 kronor för fortsatt musikproduktion. Jany Schella är en mycket begåvad musikproducent och låtskrivare. Med sin mångåriga erfarenhet har han skaffat ett stort och spännande kontaktnät inom musikvärlden. Vi ser fram emot att följa hans eget projekt som inkluderar lokala musiker. Projektet ska utmynna i en soloplatta som bygger på romsk musiktradition med moderna influenser. Jans noggrannhet, eftertänksamhet, lyhördhet mot omvärlden och oerhörda musikalitet gör honom till en mycket värdig mottagare av årets arbetsstipendium.

Årets meritstipendium: Martin Ahlsén

Martin Ahlsén tilldelas Haninge kommuns meritstipendium à 10 000 kronor för sitt arbete med att främja Haninges kulturliv och historia. Martin Ahlsén har genom sin verksamhet i Handens smedja och museum sedan slutet av 1980-talet arbetat för att hålla hantverkskunskapen om smide vid liv. Med hjälp av lärlingar, studiebesök av barngrupper och besök från allmänheten kan Haningeborna ta del av smideshantverket. Martin har även byggt upp Handens museum som lyfter fram platsens lokalhistoria. Genom sitt arbete har han verkat för ett levande kulturliv med marknader och evenemang där historien och hantverket står i centrum. Allt detta gör honom mycket värdig årets meritstipendium. 

Årets ungdomsstipendium: Sofie Jonsson

Sofie Jonsson tilldelas Haninge kommuns ungdomsstipendium à 10 000 kronor för fortsatt musikalisk utveckling. Under artistnamnet Underbara ingenting charmar hon publiken med sin helt egna, intressanta röst, sitt vemodiga sound och sina personliga och rättframma texter. Sofie är både låtskrivare, producent och sångerska och vi ser henne som en framtida klart lysande stjärna på vispophimlen. Sofie är en mycket värdig mottagare av årets ungdomsstipendium. 

Senast uppdaterad: 7 juli 2021