Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Feriepraktikanterna på plats hos kommunen

Feriepraktikperioden är i full gång och kommunen välkomnar 361 ungdomar under sommaren. — Trots att våra arbetsplatser har haft ett tufft år på grund av pandemin så har alla på ett fantastiskt sätt skapat möjligheter att ta emot feriepraktikanter, säger feriepraktiksamordnaren Jens Gustafson von Zeipel.

Leona och Jacob, två av kommunens feriepraktikanter Leona Sundberg och Jacob Hane gör sin feriepraktik hos Kommunikations- och marknadsföringsenheten Foto: Charlotta Ekberg

Haninge kommun tar totalt emot 361 feriepraktikanter som under sommaren arbetar i tre veckor fördelat på tre perioder. Feriepraktiksamordnaren Jens Gustafson von Zeipel berättar mer om arbetet.

Vad är det roligaste med att ta emot praktikanterna?

— Dels kontakten med ungdomarna innan, under och efter feriepraktiken, att se och höra glädjen över deras första jobb. Men även samarbetet med kollegor på våra förvaltningar som på ett fantastiskt sätt tar emot alla våra ungdomar.

— Det är också väldigt uppskattat hos vår personal att få vara en del av våra Haninge-ungdomars första kontakt med arbetsmarknaden.

Vilka är utmaningarna?

— En av utmaningarna kan vara att det är semestertider och att det är svårt för arbetsplatserna att planera in arbetsuppgifter och handledning mitt i sommaren, särskilt detta år när pandemin gör att många arbetsplatser helt eller delvis har ändrat sitt arbetssätt.

Hur ser man den största skillnaden nu under coronapandemin mot förr? Arbetar de flesta praktikanter på distans eller på sin arbetsplats?

— Den största skillnaden är att vi inte kan använda oss av alla platser som vi gjort tidigare till exempel inom äldreomsorgen och förskolor. Sedan är det kul att se att många arbetsplatser tar emot ungdomar för första gången och har skapat jättebra och intressanta upplägg och arbetsuppgifter. De flesta feriepraktikanter arbetar i ordinarie verksamheter, där mycket arbete sker utomhus.

Vad hoppas du att praktikanterna ska få med sig efter sin tid hos kommunen?

— Att de får en meningsfull och rolig sommar där de också får erfarenhet och yrkesvägledning inför framtiden.


Möt två av kommunens feriepraktikanter

Leona Sundberg och Jacob Hane gör sin feriepraktik hos kommunikation- och marknadsenheten. Deras uppdrag är att ta fram en inläggsbank för kommunens Instagram. Inläggen ska beskriva kommunens verksamheter utifrån ungdomarnas perspektiv. Underlaget får de genom sina besök hos kommunens olika verksamheter. De lär sig mer om att skapa en kommunikationsplan, fota, filma och skriva texter.

Handledare är Charlotta Ekberg och Jenny Westling på kommunikation- och marknadsenheten.


 

Möt ungdomsjobbaren Fevzi Erdal

Hur är det att handleda praktikanterna?

— Det är otroligt roligt att få vara handledare. Man lär sig väldigt mycket om ledarskap och kommunikation samt att man växer som person.

Vad är roligast?

— Att motivera och hålla teamet igång tycker jag är roligt. Jag tycker att det är roligt att vi har blivit ett lag där alla drar åt samma håll och där det kollektiva kommer först. Att få vara ute och njuta av den fina sommaren är också härligt.

Hur är det nu under pandemin? Något som är lite extra svårt eller kanske mer enkelt? 

— Vi tar hänsyn och har alltid avstånd till respondenten och andra människor. Vi delar upp oss i små grupper så att vi är så få personer som möjligt. Vi får inte vara på Port 73 på grund av pandemin.

Vad tycker feriepraktikanterna om sina jobb hittills?

— De tycker att det är roligt och spännande att få utföra det här uppdraget. De anser att det är meriterande och gynnsamt för dem samtidigt som de bidrar till sin hemkommun.

Ungdomsjobbaren Fevzi Erdal arbetar på HR-enheten och handleder 10 ungdomar som är 16-17 år gamla tillsammans med en kollega. De arbetar med att genomföra en enkätundersökning vilket innebär att de åker runt i kommunen och undersöker ungdomarnas uppfattning om arbetslivet och arbetsrelaterade aspekter så som frågor kring rekrytering, vad som är en bra chef samt vilka faktorer som är viktigast vid val av arbetsgivare. Målgruppen är ungdomar mellan 15-25 år gamla.

Frågor och funderingar

Har man frågor om sin feriepraktik så kan man vända sig till Jens och hans kollegor som ansvarar för samordningen av feriepraktiken, det går också bra att prata med sin handledare på respektive arbetsplats.

Kontaktuppgifter

Feriepraktik - Arbetsmarknadscenter

Mejl: feriepraktik@haninge.se .

Telefon Jens Gustafson von Zeipel: 08-606 75 93,
telefontid måndag-fredag kl. 9-11.

OBS: Vecka 28, 29, 31 och 32 gäller följande:
Mejl: feriepraktik@haninge.se
Telefon Mina Cesmeli: 08-606 77 64, telefontid måndag-fredag kl. 9-11.

Har man frågor om sin lön så går det bra att mejla till supportlon@haninge.se

Senast uppdaterad: 7 juli 2021