Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

"Man kan transportera allt i lådcykeln"

Nu är Utan bilen-dealen i mål. För Haninge-familjen Maddy och Ludvig Hedman med barn har Utan bilen-dealen varit lyckad och de har bytt ut kortare bilresor mot cykel cirka 20 gånger i veckan och cyklat en totalsträcka på ca 45 kilometer per vecka. På det stora hela har de minskat sina korta resor med bil med 92 procent.

Man och barn cyklar på en lådcykel Haningebon Ludvig Hedman med barn på den lådcykel de lånat under Utan bilen dealen Foto: Energirådgivningen

Maddy och Ludvig har valt att köpa ut den lådcykel de har lånat och kommer alltså behålla den.

På frågan hur det har gått, säger Ludvig:
– Väldigt bra. Det har fungerat superfint att ha cykeln istället för bilen så ofta som vi gjort det. I skrivande stund är avståndsmätaren på 800 km på lådcykeln. Det är cirka två tankningar i vår bil. Närmare 2 000 kr bara i diesel som vi sparat. Sen har det ju släppts ut ca 100 liter diesel mindre det känns ju väldigt bra.

Hur har testperioden levt upp till era förväntningar?
– Jättebra! Förväntningarna var att vi skulle cykla mer och det har vi! Vi har också kommit på flera användningsområden från cykeln än vi först hade räknat med, så där har förväntningarna överträffats. Till exempel att man kan ha lådcykeln för att slänga skräp, man kan transportera allting i den!

Läs hela intervjun med familjen på energirådgivningens hemsida

Läs mer om Utan bilen-dealen

Senast uppdaterad: 13 juli 2021