Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommun ställer krav på vaccination vid nyanställning inom vård och omsorg

Kommunstyrelsens ordförande beslutade den 8 december att all nyanställd personal inom vård- och omsorg ska vara vaccinerade mot covid-19. Beslutet avser medarbetare som arbetar omsorgsnära och är tillsvidareanställda, tidsbegränsade anställningar och timanställda.

En undersköterska och en äldre kvinna i rullstol ler och tittar åt samma håll. Foto: Mostphotos

- Det är hög tid för alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det och för äldre och de i riskgrupper har det blivit dags för en tredje dos. Det är särskilt viktigt att medarbetare som jobbar inom särskilt boende, i hemtjänsten och andra omsorgsyrken är vaccinerade. Det är det bästa sättet vi kan skydda våra äldre och mest sköra. Därför har vi fattat detta beslut, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun.

Förutom att begära att nyanställda ska vara vaccinerade fortsätter Haninge kommun att uppmana redan anställda medarbetare inom vård och omsorg att vaccinera sig mot covid-19.

- Vi informerar kontinuerligt medarbetarna inom vård och omsorg att det går att vaccinera sig på arbetstid och att vaccinet är kostnadsfritt. Vi har också gjort en vaccinationskampanj och vi ser att de flesta redan är vaccinerade. Men varje person som vaccinerar sig räknas. De hjälper till att skydda våra målgrupper som är extra utsatta om de blir smittade, samt att vi skyddar varandra, säger Siw Lidestål, social- och äldredirektör.

Så här arbetar Haninge kommun för att skydda äldre och sköra mot covid-19

  • Nyanställd personal inom vård och omsorg som arbetar omsorgsnära ska kunna visa upp ett vaccinationsintyg innan anställning. Detta gäller både timanställda, tidsbegränsade anställningar och tillsvidareanställda.
  • Vård- och omsorgspersonal arbetar efter vårdhygieniska riktlinjer som tydligt anger hur skyddsutrustning ska användas och vid vilka tillfällen.
  • Haninge kommun uppmuntrar kontinuerligt medarbetare inom vård och omsorg att vaccinera sig.
  • Boende på särskilt boende har fått dos tre av vaccination mot covid-19. All personal inom vård och omsorg som jobbar omsorgsnära kan nu också få en dos tre av vaccin mot covid-19.
  • Personal kan vaccinera sig på arbetstid och all vaccinering är kostnadsfri.
  • Den personal som inte har vaccinerat sig uppmanas att följa Folkhälsomyndighetens strikta rekommendation om att vara försiktiga och särskilt hålla avstånd till andra människor, samt undvika kontakt med äldre och personer i riskgrupp.

Senast uppdaterad: 11 december 2021