Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommun inför vaccinationskrav vid alla nyanställningar

Kommunstyrelsen i Haninge kommun fattade den 15 december beslut om att krav på vaccination mot covid -19 ska omfatta samtlig personal som nyanställs i alla kommunens verksamheter. I förra veckan infördes krav på att all nyanställd personal inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter ska vara vaccinerade mot covid -19.

Kvinna och man vid skrivbord Foto: Mostphotos

I dag fattade kommunstyrelsen i Haninge kommun beslut om att krav på vaccination mot covid -19 ska omfatta samtlig personal som nyanställs i alla kommunens verksamheter. I förra veckan infördes krav på att all nyanställd personal inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter ska vara vaccinerade mot covid -19.

Besluten omfattar alla typer av nyanställningar - tillsvidareanställningar, visstids- och timanställningar samt praktikanter.

– Vi vet att vaccin räddar liv. Alla behöver ta sin del av ansvaret för att fortsatt bromsa pandemin och minska smittspridningen. Här ser jag att vi som offentlig arbetsgivare visar vägen och visar tydligt att vi vill att alla ska vaccinera sig, säger kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg.

– Jag tycker också det är rimligt att kommunen nu signalerar och tar ansvar som stor arbetsgivare då en rad andra branscher behöver göra samma sak. Finns det krav på vaccination när man går på konsert är det också rimligt att vaccination krävs för att ta en anställning inom ett samhällsbärande yrke. Vi är medvetna om att lagen inte är tydlig i den här frågan. Och om det blir aktuellt ser vi fram emot en prövning av beslutet, säger Meeri Wasberg.

Beslutet är en del i det arbete som görs för att minska smittspridningen i samhället. Kommunen anställer varje år cirka 500 nya medarbetare på fasta tjänster eller vikariat, till det kommer också timanställda och praktikanter. Genom att införa krav på genomförd vaccination vid nyanställningar så ökar tryggheten både för de som har kontakt med kommunen och för medarbetare.

För de nya medarbetare som av exempelvis medicinska skäl inte kan ta vaccin kommer det att göras individuella bedömningar och det finns möjlighet att frångå principen om vaccination.

– Haninge kommun arbetar löpande med olika åtgärder för att minska smittspridningen i samhället och värna en god arbetsmiljö. Vi kommer kontinuerligt att följa upp och utvärdera effekterna av beslutet, säger Magnus Gyllestad, kommundirektör.

Beslutet om vaccinkrav som omfattar samtlig personal gäller nya anställningar som tecknas från och med 1 januari, för vård- och omsorgspersonal trädde beslutet i kraft omgående.

Senast uppdaterad: 16 december 2021