Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nu öppnar Handenterminalen för trafik

Just nu pågår byggnation av Haningeterrassen där en ny stadskärna utvecklas i Haninge kommun. Haningeterrassen ska rymma hundratals nya bostäder och därtill en ny modern bussterminal i Handens stadskärna. Detta för att skapa en trivsam bussterminal med god tillgänglighet för att underlätta resandet med kollektivtrafik. Nu är första etappen av bussterminalen färdigbyggd och bussterminalen är på plats.

Här invigs Handenterminalen för trafik Här invigs Handenterminalen Foto: Haninge kommun

Med anledning av Handenterminalens öppnande så besökte Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) och Haninge kommuns kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S) under måndagen denna för att se när första bussarna avgick. Med på invigningen var även stadsbyggnadsnämndens ordförande Petri Salonen (C).

Kollektivtrafik och stadsutveckling fungerar bäst när de går hand i hand. Här i Handen har SL och Haninge tillsammans tagit tillvara på möjligheter att utveckla och förbättra vardagen för invånarna. Bussterminalen i Haninge har nu nått en milstolpe i det arbetet och kan snart bli en del i Haninge-bornas vardag, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Vi får nu bevittna ännu en milstolpe när Haninge blir stad. Vega station invigdes för nästan exakt två år sedan där 4000 nya bostäder nu växer fram. I Jordbro påbörjas strax byggnationen av den första utav tre etapper för att omdana Jordbro centrum, och här i Handens stadskärna får vi nu ytterligare en viktig pusselbit på plats genom denna toppmoderna bussterminal, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge


Fakta:

Terminalen är utformad som ett slutet rum utan ett naturligt ljusinsläpp då bostäder skall byggas ovanpå och intill terminalen. Detta har medfört att terminalen har infällda ljuslådor i undertaket, samt att terminalen utformats med ljusa väggar och konstverk på väggarna som skall ge resenären behaglig upplevelse.

Terminalens väggar är utformade av en emaljerad stålplåt som ger ett liv och en mjuk upplevelse. Emaljen är även ett material med lång livslängd och motståndskraftig mot hårt slitage.

Bussterminalen är drygt 650 kvadratmeter stor och är dimensionerad för drygt 300 personer att röra sig. Terminalen har åtta avgångsgater och terminalens kapacitet omfattar 8 bussar, 4 uppställda bussar för reglering eller paus och en avstigningsyta för 2 bussar. Resenärsmiljöerna kommer att bli försedda med digitala samlingstavlor och resenärsinformation.

Senast uppdaterad: 7 juli 2021