Idrottspriser

Barn som spelar fotboll. Foto: Mostphotos

Känner du någon som under 2019 visade stort engagemang, gjorde strålande insatser eller genomförde en prestation som bidragit till ett bättre Haninge?

Rösta fram årets vinnare!

Från 1 juli till och med 15 augusti kan allmänheten rösta fram årets vinnare.

Därefter sammanställs rösterna från allmänheten som står för 50 % av de totala rösterna.

De resterande 50 % av rösterna står en grupp bestående av Idrott- och Fritidsnämndens arbetsutskott för som genom en slutomröstning beslutar om vinnarna.

Vinnarna presenteras under hösten 2020.

Rösta på årets idrottspriser 2020
Årets eldsjäl
Årets unga idrottsledare
Årets idrottsledare
Årets förening

Årets nomineringar

Här kan du läsa de nomineringar som vi fått in. Läs noggrant igenom och sedan röstar du på den du tycker frötjänar att vinna Haninge kommuns idrottspris.


Årets eldsjäl

Mikael Hemmingberg, Haninge Badmintonklubb

Nominering

Haninge Badmintonklubb har funnits i Haninge Kommun sedan 1965 och verkar idag för ”Badminton i Haninge för alla, oavsett förutsättningar”. Haninge BMK grundades av eldsjälar 1965 under namnet Östnora BMK och med en hemvist i många olika av kommunens sporthallar. I samband med innebandyns kommunala intåg blev badminton utfasat och de grundande eldsjälarnas låga flackade för att sedan slockna.

In träder Mikael Hemmingberg i början av 2000- talet. Den Stockholmsfödde och i Jordbro tillsammans med fru och barn bosatte Mikael, hade en egen idrottslig karriär som cyklist och basebollspelare och brinner för badminton och södra Haninges barn- och ungdomar. Mikael gick in som ordförande och badmintonens återtåg började. Genom att Mikael på egen hand drev detta genom att gå ut i skolorna och skapa ett intresse för sporten, hörde Haninge Rackethall av sig och erbjöd plats i rackethallen. Från den tidpunkten drev Mikael under många år badminton på egen hand och kunde tillsammans med nytillkomna bygga upp en förening som idag består av ett 100-tal medlemmar, som har barn och ungdomsaktiviteter på måndagar, onsdagar och lördagar och som nu på nytt är på väg ut i kommunens sporthallar i samarbete med Haninge Kommun och Badmintonförbundet.

Utan Mikaels jäklar anamma, sin kärlek till sporten och sitt patos för att utveckla barn och ungdomar i Jordbro och dessa kringliggande områden så skulle detta inte ha hänt. Hur kommer detta att bidraga till Mikael Hemmingberg:s fortsatta utveckling: Ett medel för att ta badminton i Haninge till nya höjder är att samverka med ”de bästa, bland de bästa”. I vårt fall finns dessa i Danmark och Mikael vill etablera ett samarbete med några Jyllandsklubbar som gått samman och har en egen ledarskapsakademi. Mikael skulle vilja få möjlighet att besöka dessa, lära av dessa, bygga upp ny förmåga i Haninge baserat på lärdomar, finna samverkan med danskarna och ta badminton vidare ut på Södertörn.

Tommy Engström, IK Södra

Nominering

Tommy Engström, född 1950, började med judo ungefär samtidigt som sina äldsta söner någon gång tidigt 80-tal. Idag tränar både barn och barnbarn i klubben. Tommy har varit tränare och tävlingsfunktionär, kassör i styrelsen och är nu ordförande! Allt från att gräva diken och ploga snö på klubbgården, sköta administration, hålla möten till att fixa fram och köra studentlastbil/mobil ”dojo”(träningslokal) har han ställt upp på under åren, plus att hjälpa andra inom Södra-familjen med diverse praktiska uppdrag. Han tog sitt första svarta bälte samma år som yngste sonen (född 1984) och han tränar fortfarande. En ledare och fixare som Tommy är inte enbart en alltid varm och stabil eldsjäl, utan en viktig del av ryggraden i svensk idrott i allmänhet och här inom judon i synnerhet! De arbetstimmar han har lagt ned utanför sitt ordinarie jobb är oräkneliga och ovärderliga!

Vivi Darla, Västerhaninge IF

Nominering

Fantastisk kvinna som engagerar sig i värdegrund och mentala utveckling


Årets unga idrottsledare

Cassandra Seger, Haninge cheer Elite

Nominering:

Cassandra är en fantastisk tränare till våra träningsgrupper- båda stora och små. Hon har en naturlig förmåga att leda med en stadig hand och hela tiden med glimten i ögat. Våra aktiva känner sig trygga och utvecklingen är stor.

Fatima Bouteldja, Taekwondo klubb viking

Nominering

Ställer alltid upp för alla. Tar alltid lediga pass när ingen annan vill. Är alltid engagerad i allt.

Kevin Aspelin, IK Södra

Nominering:

Kevin Aspelin, född 2003, är en ung ledare som alltid ställer upp! Han leder barn och ungdomar med lugn, leenden och mycket tålamod. Han kommer ofta först och går sist vid tävlingsarrangemang, ställer upp vid extra events t.e.x. prova-på judo, utan att försumma sin skolgång. Kevin är den sortens unga ledare som gör stort intryck på de yngre och som visar vägar hur man uppför sig med respekt och värdighet, utan ilska och höjd röst. Kevin är ett levande exempel på att judon är ”den mjuka vägen”, inte bara när man tränar och tävlar, utan att den också är en trygg och "levande ledstång "i livet!


Årets idrottsledare

Martin Johansson, Haninge konståkningsklubb

Nominering

Jag vill nominera Martin Johansson i Haninge Konståkningsklubb till årets ledare. Martin brinner för konståkning och att klubbens åkare ska utvecklas så långt som möjligt. Det är nästan magiskt att se hur han får åkarna att utvecklas och nå sina mål, och sätta nya och ännu högre! Martin har ett otroligt engagemang i våra barn och är i hallen nästan alla veckans dagar. Två dagar är han på plats redan 06.30 för att en skara morgonpigga åkare ska få starta dagen på bästa sätt – med sporten de älskar. Helgerna tillbringas ofta i olika ishallar runt om i Stockholm, men även längre bort, för att stötta och peppa vid tävlingar. Där är han en ovärderlig support till många nervösa tävlingsåkare. Konståkning kräver mycket mentalt och det gäller att ha nerverna under kontroll.

Martin har etablerat en fin kontakt med åkarna och vet hur han ska stötta. Martin är en stor förebild för klubbens åkare och han lever verkligen upp till Svenska konståkningsförbundets värdegrund - Glädje, glöd och gemenskap! Åkarna har en fantastisk gemenskap och ingen form av kränkningar har någonsin tolererats i klubben. Martin arbetar aktivt med klubbens värdegrund och har regelbundet diskussioner och övningar med åkarna i hur man lever upp till den. Han har ett coachande förhållningssätt som tränare - långt ifrån den bilden av konståkning som ofta målas upp i media. Martin har även initierat ett samarbete med SISU som har hjälpt åkarna just med den mentala träningen. Martin har också tagit initiativet till att starta en sportgrupp där före detta konståkare får en möjlighet att komma tillbaka till sporten och träna för att det är kul! Det ger också äldre åkare som är på väg att lämna sporten en möjlighet att stanna kvar och utöva den på egna villkor. Flera av våra äldsta åkare har gått över till denna grupp istället för att sluta helt. Klubben har också en vuxengrupp för vuxna nybörjaråkare som bevisar att konståkning verkligen är en sport för alla.

Jag är så otroligt tacksam att min 14-åring fortfarande älskar sin sport och utövar den sex dagar i veckan med glädje. Hon har dessutom själv blivit ungdomstränare för yngre förmågor. Tack Martin för allt du gör för våra barn och ungdomar, och att du motiverar dem till att fortsätta kämpa!

Vivi Darla, Västerhaninge IF

Nominering

Fantastisk kvinna som engagerar sig i värdegrund och mentala utveckling

Triana Kaige, Haninge Cheer Elite

Nominering

Triana är alltid motiverande och peppande för alla utövare. När FHM nya krav kom tvekade Triana aldrig om att ställa in träningar istället ändrade hon snabbt och anpassade efter de nu reglerna.

Utövarna har utvecklas något enormt i sina gymnastik skills denna våren efter hennes enorma kunskapsbank och framförallt i hennes förmåga att anpassa efter nya situationer och utmaningar.

Häftigt att se någon som brinner så för sporten Cheerleading. Triana bryr sig om utövarnas hälsa och välbefinnande. Vi är en förening som är lyckligt lottade med att ha denna kompetens och

Wonder Woman att inspirera oss.


Årets förening

Haninge cheer Elite

Nominering

HCE är en förening som satsar på idrott för ungdomar i alla åldrar. Föreningen lägger stor energi på att sträva efter RFs jämställdhetsmål och har fantastiska tränare som gör allt och lite till för sina aktiva. Vi är stolta över vår breda förening som aktiverar både barn och vuxna med och utan funktionsnedsättningar.

IK Södra

Nominering

Under många, många år har IK Södra varit ledande inom områdena inkludering och mångfald, inte bara i vackra ord och skrivelser utan i varje dags verksamhet. I november 2019 ”peakade” detta i ett mycket uppmärksammat tränings-och tävlingsevent i samband med IK Södra Judo Open på Torvalla. Alla kategorier tränade och tävlade parallellt /samtidigt, från landslagsaktiva till special needs, gamla och rutinerade till små nybörjare. Redan 2018 bjöd fredagskvällen på ett speciellt tjej/kvinnoevenemang, som då drog ca 15 deltagare. Redan 2020 blev evenemanget historiskt för svensk judo genom att så många som 75 kvinnor deltog, varav flera av Europas högst graderade och några världsmästare!

IK Södra har förstått att det inte räcker att tala och skriva vackert om allas lika värde, utan det måste även byggas starkt inifrån. Denna fredagskväll fick flickor från 9 år möta stora idrottskvinnor från olika länder i träning och samtal som de kommer att bära med sig– en helt unik satsning. Ringarna på vattnet sprider sig – två rumänska kvinnor deltog för att utbilda sig till ledare för special needs i hemlandet! Hur funktionsvariationer tas om hand i vissa länder vill vi annars helst inte tänka på… Helgen ägnades även åt ledarutbildning/fortbildning på olika nivåer och hallen kokade av engagemang, erfarenhetsutbyten och diskussioner.

Den seriösa ledarutbildningen och ständiga implementeringen av judons ledord* ger fantastiska förebilder för barn och unga! Under hela året pågick olika aktiviteter som Judo 4 all (där alla kategorier kan mötas), special needs, barn/ungdoms/familj/vuxenträning och elit, blandat med härliga och utvecklande läger i Djupån, klubbgården nära Farsta. Ik Södra har också ett stort antal väl meriterade domare, som är kända inom och utom Sverige. Björn Nyberg, är född och uppvuxen i Haninge och mångårig barn/ungdomsledare och tävlingsansvarig, nu i Europaeliten bland domare och med högsta internationella behörigheten. Flera nationella och internationella tävlingar har – som vanligt - under året hållits i Torvalla sporthall. *hjärta, vänskap, ödmjukhet, respekt, ärlighet, mod, ära, självkontroll.

Västerhaninge IF

Nominering:

RF-SISU Stockholm Västerhaninge IF som en av tre, totalt finns 3 000 föreningar i Stockholmsområdet, har nominerats till utmärkelsen Årets barn- och ungdomsförening.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 1 juli 2020