Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Badvatten

Haninge kommun testar vattenkvaliteten under juni, juli och augusti för att säkerställa att det är säkert att bada.

En sandstrand vid vatten. Gålö. Foto: Fredrik Hjerling

Badvattnen testas för att kontrollera temperatur samt förekomst av E. colibakterier, enterokocker, och algblomning. Provresultaten rapporteras in till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOFH) som analyserar vattnet och rapporterar resultaten till havs- och vattenmyndigheten. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats redovisas resultaten i en interaktiv karta där du kan söka fram Haninges bad.

Havs- och vattenmyndighetens badkarta

Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

Dessa bad testas under sommaren

I Haninge testar kommunen 9 badplatsers vattenkvalitet.

 • Nedre Rudan och Övre Rudan
 • Årsta havsbad
 • Vendelsö Gårdsbad
 • Dalenbadet
 • Ramsjön
 • Norrbybadet
 • Östnora
 • Björkholmen på Muskö

Om ett vattenprov skulle visa att badvattnet är otjänligt på något sätt informerar kommunen om det med exempelvis skyltar.

Kvalitet på badens vatten

Att bada är för det mesta härligt. Men du kan bli sjuk om vattnet inte håller tillräckligt bra kvalitet. Det gäller både strandbad och bassängbad. Det är inte bara bakterier i vattnet som kan ge besvär. I sjöar och vattendrag kan det också finnas alger och vattenloppor som inte är bra för din hälsa.

Haninge kommun tar prover på badvattnet flera gånger under badsäsongen (21 juni till 20 augusti). Vattnets kvalitet kontrolleras vad gäller vattnets bakteriehalt, pH-värde och temperatur. Dessutom görs en bedömning av vattnets grumlighet och algförekomst. 

Om det har varit varmt länge kan vattnets kvalitet försämras utan att vi hinner upptäcka det. Särskilt mindre barn som får kallsupar kan bli utsatta. Du som förälder bör tänka på att vattenkvaliteten kanske inte alltid är den bästa vid vattenbrynet där de minsta barnen oftast vistas.

Badvattenkvalitet i bassängbad

Ägaren till ett bassängbad är skyldig att kontrollera badvattenkvaliteten fortlöpande. Dessutom ska kommunen genom så kallad offentlig provtagning låta analysera vattenkvaliteten på bassängbad minst en (1) gång i månaden.

Cerkarier kan orsaka badklåda

Man kan inte se på vattnet om det innehåller cerkarier.
Förekomst av cerkarier i vattnet betyder inte att man måste
undvika att bada.

Vad kan du göra?

 • Duscha direkt efter badet om du har möjlighet
 • Torka kroppen torr med en handduk direkt efter att du har badat
 • Byt badkläder när du har möjlighet

Läs mer om badklåda hos Folkhälsomyndigheten

Läs om hur du kan behandla badklåda på 1177 Vårdguiden

Kontakt badvatten

Jörgen Haaf
Verksamhetschef
08-606 78 08
jorgen.haaf@haninge.se

 

Senast uppdaterad: 15 september 2023