Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kulturstigar

I Haninge finns två skyltade kulturstigar, och flera digitala turer i appen "Upptäck historien". Där får du vägvisning för att upptäcka spåren efter människor som levt i Haninge från stenåldern och ända fram till idag. Dessutom finns en hel del spännande att upptäcka i naturen längs stigarna.

Fornstigen på Gålö Fornstigen på Gålö Foto: Anna Röst Foto: Anna Röst

Fornstigen på Gålö

En promenad längs fornstigen på Gålö är en resa genom historien, från säljägarnas stenålder, via fornborg och vikingatid, till rysshärjningar och dagens campingliv. Njut av naturen och lär dig om Gålös historia genom skyltarna längs vägen. Fornstigen är 3,8 km lång och börjar vid Morarnas gård. Stigen är inte tillgänglig för rullstol eller barnvagn.


Harspåret

Harspåret är en natur- och kulturstig som börjar vid Rudans gård. Längs stigen kan du upptäcka hur landskapet har skapats sedan istiden och se spåren efter människorna som vistats i trakten genom tiderna. Istidens jättegrytor och fornborgen på Elefantberget är två platser längs stigen.


Upptäck historien

I mobilappen "Upptäck historien" kan du botanisera bland en rad olika spännande turer i Haninge och resten av Stockholms län. Du kan få veta mer om kulturhistoria längs spåret i två turer i Handen och Tungelsta, besöka de medeltida kyrkorna och de vikingatida runstenarna, och gå en tur i omgivningarna kring Årsta slott. Appen produceras av Stockholms läns museum i samarbete med länets kommuner.

 

Kontakt

Kulturmiljögruppen
kulturmiljo@haninge.se

Senast uppdaterad: 23 juni 2021