Tyresta nationalpark – Haninges vildmark och urskog

Foto: Johan Gustafsson G40 Studio

Tyresta ligger Haninge kommun och är en av Sveriges största urskogar söder om fjällen. Här finns flera hundra år gamla tallar, trolska skogssjöar och doftande myrmarker. Här kan du bada, tälta, gå guidade turer och ladda batterierna med skogsbad.

Tyresta by är huvudentré till nationalparken. Där möts du av naturum Nationalparkernas hus och den gamla bondbyn med kafé, raststugor, grillplats och B&B.

3802_Tyresta-by-800x450.jpg

Skogsbad, guidade visningar och Naturrum

  • Följ någon av vandringslederna. Några passar hela familjen – inklusive barnvagnen – och några passar skogsvana äventyrare. Avsluta med ett dopp i någon av de vackra skogssjöarna.
  • Ta ett skogsbad och låt skogen vara din terapeut. Shinrin-Yoku, japanska för "skogsbad", är att vandra in bland träden, dra några djupa andetag, sakta ned och ta in skogsatmosfären med alla sinnen.
  • Boka en guidad visning och lär dig mer om den unika urskogen.
    Hälsa på kor, får, hästar, ankor och grisar på bondgården Tyresta gård.
  • Besök Naturrum i Tyresta by där du kan se utställningar och lära dig mer om vad som finns att uppleva i Tyresta.
  • Stensjön, Bylsjön och Långsjön är några av de vackra skogssjöarna som går utmärkt att bada i.

Äta och sova i Tyresta

Ta med picknick och grilla vid någon av grillplatserna (om det inte är eldningsförbud). Fika eller ät lunch i caféet i Tyresta by. Här finns också mycket gott att fylla ryggsäcken med om du ska ut på vandring. proviantera godsaker till picknicken i lanthandeln i Tyresta by. Förläng äventyret genom att tälta i nationalparken.

3813_Tyresta-by-800x450.jpg

Skogsbrand

1999 brann en del av nationalparken. Idag är brandområdet en attraktion. Många växter, insekter och djur gynnades av branden.


Haninges sommarvloggare visar Tjäderstigen i Tyresta


20489145_Tyresta_höst-800x450.jpgFoto: Johan Gustafsson, G40 Studio.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 15 maj 2020