Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Muskö – möt ljuset i tunneln

Muskö är hem till en av marinens örlogsbaser och hit går en tre kilometer lång biltunnel under havet. Här finns flera vackra klippbad och en fin stenstrand. Missa inte Grytholmens friluftsmuseum när du besöker Muskö.

Havsutsikt på Muskö.

Ända sedan 1500-talet har flottan haft sin bas här. Vid rysshärjningarna 1719 blev galärsoldaterna belägrade av svenskarna. De grävde då en kanal för att fly. Idag är den en uppskattad sjöväg. Muskötunneln byggdes till öns enorma örlogsbas som ligger insprängd i bombsäkert berg. Då, år 1964, var det landets längsta tunnel.

Grytholmens friluftsmuseum

Grytholmen har ett sevärt friluftsmuseum med torp, smedja, sjöbod, båtar och undantagsstuga. Varje sommar arrangeras Grytholmsdagen.

De betade strandängarna vid Arbottna har höga naturvärden och ligger inom promenadavstånd från kyrkan.


På Muskö finns många fina badmöjligheter. Foto: Christer Lundin.

För naturälskaren

I Arbottna hittar du våtmarken Maren som är ett paradis för fåglar. Ett annat smultronställe är Brukets stenstrand och klippor.

Hitta till Muskö

Bussar trafikerar Muskö, med anslutning till pendeltåget i Ösmo (var och varannan timme, på helgerna något glesare). Med buss och pendeltåg tar resan cirka 1 timme till Handens centrum, och 1 timme och 15 minuter till Stockholm. Till Nynäshamn tar det cirka 40 minuter med buss och tåg. Med bil tar resan cirka 1 timme till Stockholm. Muskö når du via en tre kilometer lång vägtunnel.


Foto: Fredrik Hjerling.

Karta Muskö

Hitta hit

Restauranger

Muskö Sjökrog
Mickrumsvägen 22
08-500 450 80

Pizza-Bryggan 
Mickrums Brygga
076-401 93 92

Ludvigsbergs Herrgård 
Valingevägen 1
08-604 73 00

Sandells Livs (Matbutik)
Herrviksvägen 2
072-332 19 52

Senast uppdaterad: 8 december 2022