Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

För dig som vill stödja nyanlända

Kommunen stödjer de som fått uppehållstillstånd och flyttat till vår kommun. Det gör vi både genom våra egna verksamheter men också genom samarbete med civilsamhället. Här kan du som vill hjälpa till genom att exempelvis vara volontär hitta mer information om hur du gör.

Vill du bli kompis med en nyanländ?

Föreningen Kompis Sverige förmedlar kontakt mellan nyanlända och etablerade svenskar. De nya svenskarna vill ofta ha en svensk kompis för att snabbare lära sig svenska och förstå det svenska samhället. Etablerade vill ofta få möjligheten att umgås med en person från en annan bakgrund och kultur. Matchningsmetoden utgår från intressen, livssituation, yrke och/eller personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl redan från början.

Kompis Sverige har funnits i Haninge sedan hösten 2015 och hittills har över 300 nya svenskar fått en etablerad svensk kompis. Kompis Sverige söker  Haningebor som vill bli kompisar med nyanlända som flyttat till Haninge. 

Kontakta Elina Blomberg, projektledare på Kompis Sverige 070-770 10 75, elina.blomberg@kompissverige.se

Läs mer om Kompis Sverige

Språkcaféer och läxhjälp 

En möjlighet för nyanlända som vill tala mer svenska är att besöka de språkcaféer som finns i Haninge. Personal från flyktingmottagandet och bibliotek samarbetar med Röda Korset och Svenska Kyrkan för att erbjuda nyanlända mötesplatser som ger möjligheter att samtala på svenska. 

  • På onsdagar kl 13.30–15.00 finns ett språkcafé i Jordbro kyrka. Det arrangeras tillsammans med kommunens boenhet.
  • På torsdagar kl 11.30–13.00 finns ett språkcafé på biblioteket i Handens Kulturhus i samarbete med Röda Korset.
  • Varje fredag kl 13.00–14.30 håller språkcaféet i Brandbergens bibliotek öppet.

Röda Korset arrangerar även läxhjälp för både skolbarn och vuxna i kommunens bibliotek.

  • Jordbro bibliotek tisdagar kl 17.00–19.00
  • Handens bibliotek tisdagar kl 16.00–18.00
  • Brandbergens bibliotek torsdagar kl 15.00–17:00

Att hjälpa till som volontär

Våra nyanlända vill gärna få fler kontakter med Haningebor. Kommunen vill samverka med frivilliga och föreningar så att nyanlända barn och vuxna har aktiviteter att gå till och lär känna sin boendeort.

Kontakta Röda Korset för att hjälpa till i deras verksamheter med språkcafé och läxhjälp 

Kontakta Rädda Barnen - som har olika aktiviteter för barn och vuxna

Kontakta kommunens integrationssamordnare

Det går också bra att som enskild eller förening ta kontakt med kommunens integrationssamordnare för att höra mer om hur du kan hjälpa till i kommunens flyktingmottagande. Du behövs i arbetet för bosatta mottagna nyanlända, och för goda möjligheter till aktiviteter för barn och vuxna.

Kontakt integrationssamordnare 08-606 71 71

Senast uppdaterad: 4 mars 2024