Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Välkommen till Miljöverkstan

Miljöverkstan är Haninge kommuns centrala resurs för utomhuspedagogik och arbete för hållbar utveckling. Vi är också kommunens naturskola. Hos oss kompletteras den ordinarie undervisningen med ett upplevelsebaserat lärande som bidrar till att stärka kunskaper och förbättra studieresultat. Målet är också att ge större handlingskompetens, där eleverna får verktyg, vilja och kunskap att agera tillsammans.

Tistelfjäril på blommor Tistelfjäril på blommor

Nyheter

Anmälan är öppen: Naturen runt knuten för åk 2!

Boka in din klass till en upplevelse i närnaturen vid Rudan, tillsammans med Miljöverkstan! Läs mer och anmäl er här.

Vårens träffar med Utomhuspedagogiskt forum!

Under vårterminen blir det två träffar, den första torsdag 8 februari kl. 15.30-17.00, den andra torsdag 2 maj kl. 15.30-17.00.
Första träffen har temat Ämnesövergripande eller ämnesspecifikt, kanske båda?, den andra har temat Upptäck närnaturen.

Till detaljerna om Utomhuspedagogiskt forum

Läsåret 2023/2024 hos Miljöverkstan!

Nu finns vår årsplanering att ladda ner! Här hittar du tidsperioder för skolteman och kan läsa om andra, större satsningar vi gör under året. 

Följ Miljöverkstan på Instagram

Hitta oss på @miljoversktan_haninge eller sök Miljöverkstan Haninge på Instagram. Här lägger vi upp bilder på aktualiteter och berättar om vår verksamhet.  

Miljöverkstan för elever

Vi anordnar kostnadsfria klassaktiviteter både ute i naturen samt i och kring våra lokaler som ligger i Rudans friluftsområde och naturreservat, för Haninges skolor. Innehållet i aktiviteterna är anpassade till specifika årskurser och kopplade till läroplanen.

Miljöverkstan för pedagoger

Vi erbjuder även fortbildning för lärare och förskollärare i utomhuspedagogik och lärande för hållbar utveckling. Det sker ofta i anslutning till våra klassteman, men kan också vara helt fristående aktiviteter där vi svarar upp till behov centralt hos skolor eller förskolor.

Du som pedagog i Haninge är också hjärtligt välkommen i Miljöverkstans utomhuspedagogiska forum. Kontakta miljoverkstan@haninge.se, eller anmäl dig i länken: Anmälningsformulär Utomhuspedagogiskt forum

Arbetar du på förskola, är SFI-lärare eller SVA-lärare och intresserad av aktiviteter i stil med de klassaktiviteter som nämns nedan så hör gärna av dig till oss.

Likaså om du undervisar på någon av Haninges skärgårdsskolor och vill ta del av våra klassaktiviteter. Då kan vi komma ut och hålla undervisningen hos er.

Nyhetsutskick

Vill du som pedagog få information från oss om aktiviteter eller fortbildningar? Anmäl dig till vårt nyhetsutskick!

Anmälan till nyhetsutskick från Miljöverkstan

Våra återkommande klassaktiviteter

Våra olika klassaktiviteter ingår i skolteman som är knutna till en årskurs utifrån läroplanen. Inför klassbesöken bjuder vi alltid in till en obligatorisk lärarträff där du får mer information om vilka förberedelser ni ska göra i klassen och vad ni behöver ha med på ert besök.

Naturen runt knuten, årskurs 2

April - maj

Vi undersöker vilka arter vi har omkring oss, vilka behov de har och hur de hänger ihop med varandra. I synnerhet tittar vi på vilka insekter som lever i vår närmiljö. Många insektsarter minskar drastiskt och är inte lika lätta att hitta i våra omgivningar längre. Därför avslutar vi dagen med att tillverka fröbomber för att rent praktiskt skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för dem runt den egna knuten.

Läs mer om Naturen runt knuten för åk 2.

Teambuilding, allemansrätt och respekt för naturen, årskurs 4

September – oktober

En dag fylld med samarbeten, friluftsfärdigheter och allemansrätt. Vi jobbar med gruppsammanhållningen, bygger vindskydd, kokar blåbärssoppa och pratar om allemansrätten. Respekt är ett ledord för dagen. Respekt för varandra och respekt för naturen.

Läs mer om Teambuilding, allemansrätt och respekt för naturen för årskurs 4

Vinterekologi, årskurs 3

December - januari

Vi går ut i Rudans friluftsområde och tittar på de strategier som djur och växter använder för att klara av snö, mörker och kyla under vintermånaderna. Vi använder kikare och fågelskådar, undersöker vilken roll näbbarnas form spelar för vilken mat fåglarna äter, samlar kottar likt en ekorre och leker för att hålla värmen!

Läs mer om Vinterekologi för årskurs 3

Energiverkstan, årskurs 5

Februari - mars

Det sätt vi lever på – maten vi äter, bostäderna vi lever i, kläderna vi bär, intressena vi har, transportmedlen vi väljer – hänger ihop med vår gemensamma klimatpåverkan. Vi använder interaktiva övningar för att synliggöra våra ekologiska fotavtryck och konsekvenserna av vår resursanvändning. Hur kan vi ställa om samhället till att bli mera hållbart? Den frågan söker eleverna besvara i vår verkstad. Där tillverkar de sina mest klimatsmarta tips i återvinningsmaterial. Tips som sedan tävlar mot andra klassers bidrag i samband med Earth Hour.

Kontakt

Miljöverkstan
Rudan center, Rudanvägen 45
(Rudans friluftsområde, nära Handens pendeltågsstation)
136 50 Haninge

miljoverkstan@haninge.se

Patrik Swede 
Biolog/Pedagog
08-606 81 99
patrik.swede@haninge.se

Therese Säfström
Kulturgeograf
08-606 96 23
therese.safstrom@haninge.se

Pär Plüschke 
Socialpedagog
08-606 81 95
par.pluschke@haninge.se

Följ oss på Instagram miljoverkstan_haninge

Senast uppdaterad: 21 mars 2024