Utredning om misstänkt brott i kommunens skolverksamhet
Polisen utreder misstänkta brott som kan ha begåtts av en tidigare skolanställd vid två skolor i Haninge kommun mellan åren 2006–2016. Cirka 160 elever på tidigare Båtsmansskolan kan ha blivit utsatta för brott och kommer att kontaktas av polisen. Haninge kommun erbjuder stöd till alla tidigare elever som kan ha utsatts för brott och deras anhöriga.
De elever som kan ha blivit utsatta för brott kommer att kontaktas av polisen. Mer information om utredningen finns att läsa i Åklagarmyndighetens pressmeddelande.
Åklagarmyndighetens pressmeddelande publicerat 23 maj 2025
Kommunens ansvar vid misstänkt brott
Haninge kommun ser mycket allvarligt på att brott kan ha begåtts i kommunens verksamhet. Alla barn och elever har rätt att känna sig trygga och säkra i sin skola. Haninge kommun står till polisens och åklagarens förfogande i den pågående utredningen.
De personer som kontaktas av polisen erbjuds stöd från Haninge kommuns Stödcentrum för unga brottsutsatta. Stödcentrum erbjuder telefonsamtal och fysiska möten med kurator för alla som behöver hjälp med att bearbeta händelser, känslor och reaktioner samt stöd i kontakt med polis och eventuell rättsprocess.
Frågor och svar
Vad händer nu?
Polisen tar kontakt med de personer som kan ha utsatts för brott mellan åren 2006–2016. I vissa fall är det misstänkta brottet preskriberat men alla som kan ha utsatts kommer kontaktas via brev eller telefonsamtal.
Vad är det för brott som utreds?
Du kan läsa om brottsutredningen i Åklagarmyndighetens pressmeddelande.
Hur ser kommunen på att det kan ha skett brott i kommunens verksamhet?
Haninge kommun har nolltolerans mot kränkningar och brott i våra skolor och förskolor och ser mycket allvarligt på att brott kan ha begåtts i våra verksamheter. Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och säkra i skolan. Kommunen har sedan flera år tydliga rutiner för att hantera misstänkta brott i skolor och förskolor.
Har kommunen känt till dessa händelser sedan tidigare?
Det finns stora brister i dokumentationen omkring tiden när de misstänkta brotten ska ha begåtts. Det finns inget i dokumentationen som beskriver de händelser som polisen nu utreder. Den dåvarande skolledningen kände till uppgifter om olämpligt beteende men agerade inte tillräckligt kraftfullt.
Vilket ansvar har kommunen om det finns misstankar om brott?
Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och säkra i sin skola. Kommunen har sedan flera år tydliga rutiner för att hantera misstänkta brott i våra skolor och förskolor. Finns det minsta misstanke om brott ska det omedelbart polisanmälas.
Var ska jag vända mig om jag har frågor om utredningen?
Om du har frågor om utredningen kan du kontakta polisen på 114 14.
Vad gör kommunen nu?
I detta skede har vi fullt fokus på att erbjuda stöd till de brottsutsatta som behöver. Vi står till polisens och åklagarens förfogande i den pågående utredningen.
Vilket stöd erbjuder kommunen de personer som kan ha utsatts för brott?
Vi erbjuder samtalsstöd oavsett om det misstänkta brottet är preskriberat eller inte. Haninge kommuns Stödcentrum för unga brottsutsatta har satt in extra resurser för att finnas till hands för alla som behöver hjälp med att bearbeta händelser, känslor och reaktioner till följd av detta brott. Stödcentrum erbjuder också stöd i kontakt med polis och eventuell rättsprocess. Kontaktuppgifter till Stödcentrum finns längre ner på denna sida.
Hur ser rutinen ut när en elev, vårdnadshavare eller medarbetare misstänker kränkningar eller brott i Haninge kommuns skolor?
Det finns tydliga rutiner som alla på Haninge kommuns skolor ska följa. Om ett barn eller elev kan ha utsatts för kränkning eller brott ska detta omgående anmälas till rektor som fattar beslut om till exempel utredning och/eller arbetsrättsliga åtgärder i samarbete med personalavdelningen.
Vårdnadshavare till barnet eller eleven ska alltid kontaktas. Händelsen ska dokumenteras, utredas och följas upp. Om det finns misstanke om brott ska en polisanmälan göras omgående.
Kontakt
Stödcentrum
Stöd för dig som är brottsutsatt: 08-606 80 40. Telefontid: Helgfri måndag till onsdag 8.30–16.30, torsdag 8.30–17.30 och fredag 8.30–12.00.
stodcentrum@haninge.se
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Utbildningsförvaltningen
För frågor om Haninges kommunala förskolor och skolor: kommunens växel 08-606 70 00.
utbildningsforvaltningen@haninge.se
Synpunkter och klagomål på kommunens verksamheter
www.haninge.se/sjalvservice/skola-och-forskola
Polisen
För frågor om utredningen ring 114 14.
Senast uppdaterad: 23 maj 2025