Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Beslut i korthet

  • Ny process för offentlig konst

    Idrotts-, kultur- och fritidsnämnden har antagit en ny beslutsprocess för konst i offentliga miljöer. Målet är att göra processen tydligare och att följa ”principen om armlängds avstånd”.

  • Driftsformen av Johanneslunds vård- och omsorgsboende ska utredas

    Äldrenämnden har gett förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att upphandla driftentreprenad på vård- och omsorgsboendet Johanneslund.

  • Årsredovisningen 2023 - med höjdpunkter

    Kommunens årsredovisning för 2023 visar på ett positivt resultat trots inflation och lågkonjunktur. Några höjdpunkter under det gångna året var en fortsatt stark tillväxt, rekordresultat i nöjd-kund-index-mätningen för företag och olika trygghetssatsningar som gett resultat.

  • Arbetet med att utveckla Haninge centrum startar

    Nu startar ett arbete med en ny detaljplan för Haninge centrum och närområdet, efter beslut i samhällsbyggnadsutskottet den 26 mars. Detaljplanen ska pröva möjligheterna för utvecklingen av en sammanhållen stadsbebyggelse med centrum, bostäder och förskola.

  • Uppdrag om utredning och försäljning av fastigheten Fjärdlång 1:18

    Kommunstyrelsen har den 8 april beslutat att en utredning med efterföljande försäljning ska göras av fastigheten Fjärdlång 1:18 med villkor att fastigheten används för det som reservatsbestämmelserna anger. Innan försäljningen genomförs ska dialog hållas med Skärgårdsstiftelsen, Länsstyrelsen och Försvarsmakten för att säkerställa deras intressen.

  • Ansökan om utökat vattenskyddsområde för Pålamalm grundvattentäkt

    Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 27 mars att ansöka om utökat vattenskyddsområde för Pålamalm grundvattentäkt med tillhörande vattenskyddsföreskrifter till länsstyrelsen. Syftet är att skydda vattentäkten mot föroreningar och säkra dricksvattenförsörjningen. Tillgången på dricksvatten av god kvalitet kommer att försämras med ett ändrat klimat. För att säkra dricksvattenförsörjningen är det viktigt att skydda yt- och grundvatten i kommunen och att upprätta fler och utökade vattenskyddsområden.

  • Rensning av skräp i Lyckån i vår

    På stadsbyggnadsnämnden den 27 mars togs ett Haningeförslag upp för beslut. Förslaget handlade om att förbättra Lyckåns utseende och ta hänsyn till dess historia. Genom att rensa ån från skräp samt ta bort växtlighet och träd skulle vattendraget blir öppnare.

  • Ridskoleverksamheten vid Tungelsta ridanläggning upphandlas

    Idrotts-, kultur- och fritidsnämnden beslutade den 21 mars att ridskoleverksamheten vid Tungelsta ridanläggning ska upphandlas.

  • Lägre avgift för föreningar i ishallen under våren

    Idrotts-, kultur- och fritidsnämnden har beslutat att ta ut en lägre avgift för föreningar som bokar tid i Hanvedens ishall under eftersäsongen i april och maj. Samtidigt förlängs säsongen så att föreningarna kan boka istider längre in på våren.

  • Runstensskolans hus A rivs

    Runstensskolans hus A, som ligger i centrala Handen, ska rivas då kommunen inte har något framtida behov av huset för sin verksamhet.

  • Personlig assistans ska upphandlas

    Kommunfullmäktige har beslutat att kommunen ska ska sluta driva personlig assistans i egen regi. Kommunen ska i stället upphandla personlig assistans hos privata aktörer i fortsättningen.

  • Reviderade riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg  förtydligar vad som gäller vid syskonförtur

    Under våren 2023 fick utbildningsförvaltningen i uppdrag från barn- och förskolenämnden att utreda om turordningsreglerna kan ändras så att syskonförtur går före geografiskt upptagningsområde. Utredningen visade att det är möjligt att erbjuda syskon plats på samma förskola utan att ändra i turordningsreglerna. Det blir dock inte nödvändigtvis på den önskade förskolan.

  • Digitala matinköp införs inom Haninges hemtjänst 2024

    Digitala matinköp införs inom hemtjänsten under 2024.

  • Valfrihetssystem införs för vård- och omsorgsboenden i Haninge

    Kommunfullmäktige har beslutat att valfrihetssystem ska införas i särskilt boende för äldre (vård- och omsorgsboenden) från våren 2025. Beslutet innebär att den enskilde kommer få rätt att välja boende bland de utförare kommunen har godkänt.

  • Höjd veckoarbetstid för vissa nyanställda

    I dag har flertalet av kommunens yrkeskategorier en kvart kortare arbetstid per vecka i jämförelse med vad som står i centrala kollektivavtal. Kommunen har nu bestämt att denna minskning ska tas bort för nyanställda. Bakgrunden till beslutet är att kommunen ska ha jämförbara villkor med andra kommuner i länet och privata aktörer.

  • Kommunen inför bakgrundskontroller av chefer

    Haninge kommun har beslutat att införa bakgrundskontroller av samtliga chefsbefattningar och andra särskilt utsatta funktioner. Syftet är att stärka skyddet mot risker kopplade till grov organiserad brottslighet.

  • Nytt avtal med Freezone om kultur för unga

    I samband med att nuvarande avtal löper ut har idrotts-, kultur- och fritidsnämnden beslutat om ett nytt avtal för det idéburna offentliga partnerskapet med Freezone och Vägen Ut.

  • Ny plats för hundrastgård i Lötkärr

    Stadsbyggnadsnämnden godkände den 14 februari en ny plats för en hundrastgård i Lötkärr.

  • Stadsbyggnadsnämnden redovisar ett stabilt ekonomiskt resultat

    Stadsbyggnadsnämnden godkände den 14 februari årsredovisningen för 2023. Resultatet för driftbudgeten blev 217 mnkr, vilket är 4,5 mnkr bättre än årets budget. Överskottet beror delvis på lägre kostnader för belysningsåtgärder som inte har kunnat genomföras på grund av försenade upphandlingar. Nämnden har investerat 356,0 miljoner kronor – exempel på stora investeringsprojekt som pågår är de nya avloppsreningsverken i Fors och Dalarö.

  • Ny anläggning för koldioxidavskiljning planeras i Jordbro

    En ny anläggning för hantering, avskiljning och mellanlagring av koldioxid från förnybara källor, en så kallad Bio-CCS-anläggning (Carbon Capture and Storage) kan byggas i Jordbro. Det är ambitionen i det projekt som Vattenfall påbörjat, och syftet med det markanvisningsavtal som godkändes i kommunstyrelsen den 29 januari 2024. Nu påbörjas arbetet med detaljplanen för området.