Natur- och kulturguidningar

Haninge har en fantastisk och omväxlande natur med höga natur- och kulturvärden. För att du ska få möjlighet att uppleva och lära dig mer om Haninges natur- och kulturmiljöer arrangerar kommunen guidningar för allmänheten.

Program 2019

Fornstigen på Gålö

Lördag 12 oktober 12.00 - 15.00

Arkeolog och naturguide, Mattias Pettersson, tar med oss runt. Gålö var en ö fram till för hundra år sedan, då det sista sundet vid Stegsholm fick landförbindelse. Vi kommer att höra om hur Gålö steg ur havet, om stenålderns säljägare, bronsålderns fornborgar, medeltidens farleder med mera. Vi vandrar upp på en mäktig fornborg, där vi ser Mysingen och den handelsled som gick där en gång i tiden.

Vandringsleden är mycket varierad med stigningar och nerförsbackar, djupa dalgångar, havsstränder och höga berg med storslagen utsikt över fjärdarna. Höjdskillnaderna gör att vandringen kan vara krävande.

Ingen föranmälan. Ingen avgift. Ta med fika!

Samling kl 12.00 på parkeringen vid Morarnas gård. Buss 845 avgår från Västerhaninge kl 11.25 och kommer fram till Morarna 11.43. Vandringen tar cirka 3 timmar.

Arrangör: Haninge kommun

Mossornas dag i Tyresta

Söndag 13 oktober 11.00 - 16.00

Denna dag bjuder vi på närkontakt med mossor. För stora och små, kunniga och nybörjare! Med utställning, exkursioner och aktiviteter bjuder vi in till att upptäcka en ny värld - mycket mer variationsrik än man kanske tror. Kl 11-16 finns mossutställning i Naturum. Mosskunniga hjälper till på plats. Under samma tid görs det kortare mossturer för nybörjare. Turerna tar max en timme. Ingen föranmälan. Gratis!

Samling vid Naturum i Tyresta by.

Arrangörer: Naturum Nationalparkernas hus  www.tyresta.se, Botaniska Sällskapet i Stockholm och Mossornas Vänner.

20 år sedan Tyrestabranden – vandring i brandhärjad skog runt Stensjön

Söndag 20 oktober 11.00 - 15.00

För 20 år sen var åkrarna vid Åva sambandscentral för den stora räddningsinsatsen för att släcka skogsbranden. Åva gårds mjölkkor var nära att evakueras, och branden spreds okontrollerat. I det kuperade landskapet syns ännu tydliga spår, till exempel brandens gränslinje som vi bitvis följer på vandringen.

Vi vandrar cirka 7 km och det kan vara bitvis krävande. Pris: 100 kr.

Samling på parkeringen Stensjödal, Åvavägen.

Arrangör: Naturum Nationalparkernas hus www.tyresta.se

Gullringskärret - Haninges egen regnskog

Söndag 27 oktober kl 10.30 – 13.30

Anna Petri guidar genom tät, nästan regnskogsliknande skog mellan Västerhaninge och Jordbro. Manshög strutbräken kantar den lilla bäcken och tack vare kalkförande källor finns här sällsynta starrar och mossor samt ovanligt många arter av de märkliga svamparna jordstjärnor. Vad som under denna tur faktiskt kommer att upptäckas av allt detta beror på hur hösten utvecklat sig.

Samling kl 10.30 vid Västerhaninge station.

Ingen föranmälan. Ingen avgift. Ta med fika!

Arrangör: Storstockholms naturguider för Haninge kommun. www.utinaturen.se

 

 

Kontakt för den här sidan: tiina.laantee@haninge.se

Senast uppdaterad: 8 oktober 2019