Tommy Granström

Foto: G40 Studio

"Restaurangen i Jordbro industriområde är nog min tidiga 40-årskris", Tommy Granström 37 år boende i Vega.

Första gången jag rökte kött var när jag hade köpt min första grill för 5 år sedan. Tillsammans med grillen följde det med en påse rökspån. Jag var pappaledig med vår tredje dotter vid tillfället och när jag fick tillfälle mellan varven började jag experimentera med rökningen och började med ett par revben.  Jag gick igång direkt och på den vägen är det – det var liksom för bra för att inte göra något av. Restaurangen, Det Arroganta Svinet, är nog min tidiga 40-årskris. Jag är egentligen asfaltsläggare och hade aldrig jobbat inom restaurangbranschen tidigare, men när vi hittade lokalen på Dåntorpsvägen i Jordbro var det bara att dra igång.

Jag är ursprungligen från Umeå, men jobbet tog mig till Stockholm. Innan jag flyttade till Vega med min sambo och våra tre barn, bodde vi i Hammarby sjöstad men då barnen snabbt blev fler vart vi både i behov av större yta och hade en längtan att komma närmare naturen. Nu har våra tre småflickor hunnit bli, nio, sju och fem år och vi har rotat oss och trivs mycket bra här i Vega. Det är litet och behändigt och tryggt så vi blir säkert kvar. Haninge är en fin kommun.

Mitt Jordbro – är industriområdet där min restaurang ligger. Jag lagar Texas American BBQ, fast ingenting är grillat, allt är rökt. För oss tar det 15 timmar att göra en lunch, så man kan kalla oss en överdrivet seriös lunchrestaurang. Men det är väl också det som gör oss speciella. Via krogen har jag mött många andra kockar som blivit mina polare. Till och med Kocklandslaget gjorde sig besväret att komma förbi en dag. De gillade det jag gjorde och jag blev inbjuden till deras tävlingskök i Solna för att de ville hjälpa mig att ta fram nya spännande sideorders. Jag blev så sjukt nervös, jag hade ju ens aldrig varit inne i ett restaurangkök tidigare.

När jag öppnade restaurangen hade jag tre mål; att maten skulle vara så bra att kocken Mattias Dahlgren ville komma dit och äta, att jag skulle bli filmad av matbloggaren Matgeek, och att bli recenserad av Jonas Cramby. Alla tre målen uppnåddes inom sex månader. Mat är en sjukt rolig bransch, faktiskt. Att jag kan få någon att uppleva wow-känsla när de äter min mat, det är så häftigt. Jobbet är harmoniskt och hysteriskt på samma gång. Vi håller igång elden i Jordbro 15 timmar om dagen och sen är det allt annat utöver det. Vi kör två skift och det är alltid folk där. På torsdagar och fredagar är vi där 18 timmar om dygnet. De tar tid att få till ett riktigt, riktigt bra rökt kött.

Det är klart att det var tufft att hoppa av jobbet och starta eget. Det var ett stort beslut, eftersom jag inte hade någon rutin på att driva eget företag och dessutom är småbarnsfar. Men jag hoppas att det fortsätter att vara kul, även om vi växer och blir ännu större. Jag tänker att det bara är att se till att överleverera matmässigt, sedan kommer resten av sig själv. Min största utmaning i livet? Det är ju att få mina barn att trivas, må bra och växa upp till bra människor.

 

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019