Tina Matsson

Foto: G40 Studio

”De klassiska och omtalade smörgifflarna gjorde comeback och väckte nostalgi”, Tina Matsson 50 år boende på Dalarö.

Jag har alltid dragits till öar. Vart jag än rest i världen, så har jag sett till att bo på en ö.

Min dröm har egentligen alltid varit att driva något eget, men i många år hade jag ett annat fokus; jag var upptagen med att resa runt världen. Men så vaknade jag en morgon i Tokyo och kände att jag var färdig. Jag åkte hem, ringde upp min gamla pojkvän och så började vi vårt liv tillsammans i Sverige. Vi fick två barn, och för 18 år sedan flyttade hela familjen till Dalarö. Så småningom började jag jobba i butiken på Dalarö Bageri. Jag gillar att ta hand om folk, se till att alla mår bra, det är det jag är bäst på. Dåvarande ägaren Christina frågade mig faktiskt redan då om jag ville ta över bageriet när hon skulle sälja, men då var det inte läge. Det blev det först för två år sedan, då jag fick en ny chans – och då tog jag den. Jag älskar verkligen Dalarö, skärgården och den friska luften. Tänk att jag får bo på en plats som den här, det är magiskt!

Ända sedan jag tog över Dalarö Bageri har mitt driv varit att få bidra till att göra byn levande. I mina ögon är kontinuiteten otroligt viktig, och därför har jag alltid sagt att om jag ska driva bageriet så ska vi öppet varje dag, och det har vi haft också. Ingen ska behöva göra en utflykt hit med sikte på att fika, bara för att upptäcka att bageriet är stängt. Det får jag också väldigt mycket uppskattning för, särskilt bland de som bor häromkring.

I somras fick jag receptet på bageriets klassiska och omtalade smörgifflar, som bakades här när bagaren Sven Schultz och hans fru Sally drev stället för länge sedan. Det blev succé när vi började baka dem, många sommargäster kom in och blev både tårögda och nostalgiska och sa ”Tänk, de här åt jag när jag var liten!”. Även flera från byn som minns dem har godkänt, det känns bra.

Visst är det tufft att driva eget, särskilt i början. Ett tag kändes det lite motigt, men nu har jag börjat hitta glädjen igen. Jag har lärt mig att släppa taget, lita på andra och lämna över. Det beror också på att jag har hittat rätt personal, jag har tre fantastiska kvinnor som hjälper mig i bageriet. Och jag har en liten aktersnurra som jag kan sätta mig i, åka ut genom sundet och bara andas. Det har räddat mig. Där ute, bara 10 minuter bort, kan man bada naken om man vill. Ingen ser!

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019