Sebastian Cardenas

Foto: G40 Studio

”Jag bor i Jordbro men hemma för mig är världen", Sebastian Cardenas 16 år boende i Jordbro.

För mig är det svårt att säga vad som är hemma, faktiskt. Jag har bott på så många platser, så hemma är på flera ställen. Det mest självklara är nog att säga att hemma är världen.

Jag föddes i USA och där bodde vi i fem år tills vi flyttade till Monzon, utanför Barcelona i Spanien och nu bor jag i Jordbro. Något år efter att vi hade flyttat till Sverige så ville min mamma att jag skulle börja på taekwondo. Det kom liksom från ingenstans. Eller, jag tror att hon ville att jag skulle ha något att göra på fritiden istället för att bara sitta hemma och spela varje dag, för det var typ det jag gjorde. Så hon satte mig i bilen och sa ”Nu ska du börja sporta, Sebbe!”. I början var det lite sådär. Jag tyckte att det var svårt med tävlandet. Fick jag en spark så blev jag rädd och gav upp, och på min första match så började jag gråta efter nio  sekunder och klev av. Så höll det på ett tag, men så en dag på en gradering så failade jag, jag fick inte mitt nya bälte och då hände något. Sedan den dagen har jag bara velat vinna.

Min tränare Mome är den person som har motiverat mig mest, han har aldrig tappat hoppet om mig utan alltid sagt ”Du klarar det här!” och pushat mig fram. Efter graderingen kom han fram till mig och frågade vad jag skulle göra i sommar. ”Om du vill och har tid så kan jag träna dig i sommar.” Wow, vilken grej det var! Han tränade mig hela den sommaren, och han är en viktig förebild för mig. Mome har alltid funnits där.

En av mina stora drömmar, är att tävla i VM eller OS i taekwondo. Jag tänker ibland att jag kan tävla med flera landslag eftersom jag har amerikanskt medborgarskap. Efter att jag har tävlat för Sverige så kan jag flytta till USA och tävla för dem. Men först måste jag förstås vara redo att klara mig själv. Jag vill bli hundförare inom polisen, militären eller kanske tullen, men jag vet inte var i världen. Det finns så många platser. När jag tänker på framtid och jobb så tänker jag att hela världen är min arbetsplats.

Om jag skulle visa någon av mina kompisar från Spanien en plats i Haninge så skulle vi åka till Lilla Rudan. Det är öppet, man kan bada, spela fotboll och så finns det ett utegym. Det är en skön plats att vara på när solen väl väljer att komma fram i Sverige.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019