Pa Dibba

Foto: G40 Studio

”Jag glömmer aldrig var jag kommer ifrån”, Pa Dibba 32 år uppväxt i Brandbergen.

Fotbollen har alltid varit en självklar del av mitt liv. När jag var liten spelade jag och mina kompisar jämt och överallt, vart vi än gick hade vi med oss en fotboll för att kunna köra två touch; när vi hängde i centrum, när vi gick till Ica, på fritidsgården. Det var sällan man såg oss gå utan en boll.

Jag har bott på flera ställen i Stockholm men Haninge är speciellt, här har jag alltid känt mig trygg. Jag tycker att det bor fina människor här, så fort man kommer ned till centrum är alla vänliga och hälsar. Korvkioskägaren, företagare, butiksägare, små barn – man känner den fina sammanhållningen vart man än kommer. Jag har bara känt värme här. Kanske är det just det som kännetecknar Haninge, värmen. 

Ett av mina första minnen är när jag träffade min bästa vän Isam Elhadreass. Vi träffades en dag när jag skulle ta bussen vid kajen i Brandbergens centrum och har varit bästa vänner sedan dess. Det är precis så det är här, man pratar med alla och får vänner för livet.

Om jag skulle visa en plats i Haninge för någon som aldrig varit här, så skulle det bli Brandbergens IP. Det är en sån magisk stämning där, särskilt när min gamla klubb FC Brandbergen spelar. Det är ren glädje. Jag var 18 år när jag började spela där, och jag glömmer aldrig när barnen kom och omfamnade oss efter matcherna. Det var så fint. En person som har betytt mycket för mig är min gamla tränare Reza Djam han har varit som en extra pappa för mig. 

Jag brukar säga att du aldrig ska glömma var du är ifrån och att det är viktigt att alltid ge tillbaka. Det är därför jag besökt skolor och träffat många unga. Man mår bra när man kan göra någon annan glad.

Mina vänner säger ibland ”Du lämnar ju aldrig Haninge, inte ens för stan”. Men varför skulle jag göra det, jag har ju allt jag behöver här. Min familj, mina vänner och min tjej. Nu spelar jag professionell fotboll i Kina, men jag längtar alltid hem. Jag vill bara skratta, spela fotboll, komma hem och ha det bra.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019