Ninni Bautista

Foto: G40 Studio

”Jag gillar att vara aktiv i min egen kommun, att göra skillnad”, Ninni Bautista 38 år boende i Vendelsö.

Musik gör att det händer saker i kroppen – du mår bra av det. Barn och unga klarar också sina studier bättre. Det var bland annat därför jag startade min barnkör i Haninge för några år sedan. Numera har jag sju olika körgrupper, det är totalt 120 barn mellan fyra och tolv år. Så fort barnens skola är slut för dagen hämtar jag upp dem. Kören är som en fritidsverksamhet på skolan. När vi ses sjunger vi ofta lättillgängliga poplåtar men vi jobbar också med olika teman såsom vänskap, krig och fred och så vidare. För mig är det viktigt att hitta ett djup i verksamheten och undvika att kören blir allt för mycket tjo och tjim. Genom att lägga in rörelser till låtarna får barnen det lättare att komma ihåg texterna samtidigt som de får röra på sig ordentligt. Pedagogik utan att det märks, det gillar jag.

I slutet av varje termin har vi en stor härlig konsert alla tillsammans. Jag tycker att det är viktigt att alla får mötas, att de små barnen får träffa de stora och tvärtom, det skapar broar mellan åldersgrupperna.

Kören är oerhört betydelsefull för mig, och jag märker att den är det även för barnen. Förutom gemenskapen och glädjen av att sjunga och leka tillsammans, får de med sig musikaliska erfarenheter som de kanske inte ens förstår, som att de lär sig att musik är uppbyggd av olika takter genom hur jag räknar i dem. Flera av dem har sökt sig vidare efter trean och sexan till olika musikklasser, det känns förstås jättekul! Att spela och sjunga tillsammans är dessutom ett bra sätt att lära sig att fungera i grupp och visa respekt för varandra.

Haninge är en musikkommun på flera sätt, det kryllar faktiskt av fantastiska musiker här. När jag inte jobbar med kören är jag sångerska i olika produktioner, shower och events, och därför känner jag många av alla dessa fina musiker. Det har gjort att jag kunnat ta in riktiga supermusiker även till kören, så att barnen får bli kompade av riktiga proffs, vilket alla tycker är superkul.

Kören har bidragit till att jag kunnat vara hemma mer med mina barn. I perioder reser jag mycket i jobbet, på turnéer och i olika uppsättningar. Tidigare jobbade jag med körverksamhet inne i stan och var borta flera kvällar i veckan utöver mina sånguppdrag. Nu när jag har en verksamhet på plats, nära hemmet, behöver jag inte åka iväg lika mycket. Dessutom gillar jag att vara aktiv i min egen kommun, att göra skillnad.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019