Kalle Åsberg

Foto: G40 Studio

”Jag knäpper på mig stället och tar en tur på Södertörn”, Kalle Åsberg 46 år boende i Jordbro.

Från att jag var fem år till åtta år bodde vi Libyen och därefter mellan 10-11 år i Kuwait. Detta eftersom min pappa jobbade på Ericsson och ledde olika projekt i Afrika. Det var kul och bra att bo i olika länder, man är ju formbar när man är liten, och jag lärde mig både engelska och arabiska. Engelskan har jag ju underhållit genom åren, men arabiska är borta, bara vissa ord hänger kvar. Så småningom blev det dags att flytta hem till Sverige och då till det nybyggda Jordbro. Det var en stor omställning för mig att börja i svensk skola. Jag var van vid den amerikanska skolan där man kallade sina lärare för Mrs och Mr, och där man blev kallad till rektorn både om man hade gjort nåt dåligt och något bra. Det var ordning och reda där och det gillade jag. I Sverige var det lite mer lösa boliner, men vi fick skollunch varje dag och det var ju helt otroligt, det hade jag aldrig varit med om tidigare. Alla andra klagade på maten, men jag tyckte alltid att allt var jättegott!

Efter högstadiet gick jag i yrkesskola på S:t Eriks gymnasium på Kungsholmen. Det kändes coolt, eftersom jag och min kompis fick pendla in till stan varje dag medan alla andra var kvar här i Haninge. Jag har flyttat runt en del i mitt vuxna liv, men sedan tio år tillbaka bor jag och min familj i mina föräldrars gamla hus i Jordbro, det jag växte upp i. Det har gått jättebra, mina föräldrar lyckades ”släppa” huset och låta oss göra som vi ville med det. Fördelen med att bo i ett villaområde som vårt är att barnen kan springa mellan husen, det är bara fem minuter till närmaste kompis. Mina barn är 15, 12 och 8 år gamla. Det är också en stor trygghet att känna sina grannar och sin stadsdel så väl. Jag tycker att Haninge är helt fantastiskt när det gäller aktiviteter, dels inom sport men också inom musik. Min äldsta kille spelar och tar privatlektioner nere på Terminalen, och så hänger han ofta i en studio uppe vid Eken. Han spelar gitarr, keyboard, trummor och bas.

Jag och min fru gifte oss i Österhaninge kyrka och hade festen på Årsta slott. Det var helt magiskt, särskilt för mina amerikanska släktingar som kom hit. De har ju ingenting liknande hos sig och det är ju så vackert här; skogen, Tyresta Nationalpark, skärgården. Om jag har en dag helt för mig själv så knäpper jag på mig stället och tar en tur med motorcykeln på Södertörn. Sen kanske jag springer en sväng med bra musik i lurarna.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019