Helena Gustafsson

Foto: G40 Studio

”Med passion, vilja och planering driver jag mitt företag”, Helena Gustafsson 44 år boende i Handen.

Jag gillar att ha en tydlig struktur i vardagen, annars hade jag aldrig fått ihop min tillvaro som både lärare och egenföretagare. Men med passion, vilja och bra planering så går det.

Jag och min man flyttade till Haninge för 18 år sedan och året efter fick vi vårt första barn och jag gick ut lärarhögskolan. Då hade jag faktiskt redan jobbat som obehörig lärare i flera år, men nu fick jag mitt första jobb som behörig lärare, på Båtsmansskolan. Jag gillar att arbeta med barn och som lärare, men tycker att jobbet har ändrat inriktning med åren och att undervisningen ibland hamnar i skymundan bakom andra åtaganden av mindre pedagogisk karaktär. Det var självklart också en av anledningarna till att jag för några år sedan bestämde mig för att sadla om och börja plugga till diplomerad trädgårdsdesigner. Idag arbetar jag deltid som lärare på Måsöskolan och trivs fantastiskt bra med det. En dag hoppas jag dock kunna växla över och arbeta heltid som trädgårdsdesigner.

En del av min utbildning hette ”Trädgårdsdesign som affärsidé”, och där rekommenderades det att man gick till NyföretagarCentrum på kommunen för att få stöd och hjälp. Jag har verkligen fått otroligt mycket bra hjälp, med allt möjligt. Det är ju gratis, man får boka en timme och sitta och prata om allt man undrar. Det kan vara allt från hur man drar av på skatten, hur man ska tänka kring försäkringar och hur man når en specifik kundgrupp på bästa sätt. Stort och smått. Jag skrev långa listor med frågor som jag betade av och vi hade verkligen bra samtal. Nu har jag gått ner på deltid som lärare, och har samtidigt startat mitt eget företag inom trädgårdsdesign. Fokus just nu ligger på att hitta nya kunder, gärna inom kommunen, men även utanför. När det gäller trädgårdsdesign är det ju smart om man tar hjälp redan från början och får en tydlig ritning, växtlistor, skötselplaner och något konkret att förhålla sig till. Sen behöver man ju inte genomföra hela planen på en gång, utan kan ta det stegvis i den takt man själv vill. En trädgård måste få ta tid på sig att växa fram.

Att jag sedan vann priset som Årets Nyföretagare 2019 i Haninge kommun var ju fantastiskt roligt. Jag har insett att för en ny företagare som jag, som dessutom lägger så mycket tid på annat, så är nätverkandet superviktigt. Det gäller att leta upp träffarna, byta visitkort, skapa kontakter och nå ut. Jag har därför sett till att gå på mängder av möten och andra träffar och har nu skapat ett brett kontaktnät som spänner över hela Stockholm.

Planering är a och o för att mitt liv ska gå ihop. Sen hjälper det förstås också att vi bor som vi gör, vi har nära till det mesta och att vi och barnen kan gå överallt. Det gör vardagen så mycket enklare.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019