Andrés Silva

Foto: G40 Studio

”Jag älskar Haninge. Vi måste satsa på människorna”, Andrés Silva 39 år boende i Jordbro.

När mina föräldrar flydde från Chile 1981 sökte de samma sak som alla andra politiska flyktingar – trygghet. Det fick vi i Brandbergen och min uppväxt var jättefin, jag fick många vänner och hade bra lärare i Svartbäcksskolan där jag gick. Man kan säga att jag är lite av en kameleont, för jag är bra på att anpassa mig och fungera i olika sammanhang. Jag antar att det är därför jag jobbar så bra med ungdomar.

Trots att vi trivdes bra i Sverige så ville mina föräldrar flytta tillbaka till Chile efter tio år. Statskuppen var över och mina föräldrar längtade hem. Livet i Chile blev förstås annorlunda, eftersom man har en helt annan kultur där. Man bor ihop i generationer och familjen är det viktigaste av allt. Men jag var ju uppvuxen i Sverige och kände mig hemma i Sverige, så när jag blev äldre valde jag att flytta tillbaka. Ett år senare flyttade mina föräldrar efter, de saknade mig för mycket och stod inte ut med att jag var så långt borta. Sedan dess bor vi i Jordbro allihop och har det jättebra.

Jag tycker om ungdomar och tycker att det är viktigt att ge dem en trygg uppväxt. Många år av mitt liv har jag därför valt att jobba i olika projekt som syftar till att lyfta ungdomar som hamnat snett eller behöver hitta en mening i tillvaron, och få in dem i studier och jobb. Jag har jobbat både i Jordbro och Brandbergen och det har inneburit att jag hängt många sena nätter ute på gatan, sökt upp ungdomar, umgåtts med dem och försökt hjälpa dem på det sätt jag har kunnat. Jag har fått in ungdomar i verksamheter, hjälpt dem i kontakten med det sociala och stöttat. En del unga lämnar aldrig sina kvarter och vissa har svårt att ta sig ut i samhället. För mig blev det extra tydligt en gång när jag tog med en grupp fritidsbarn och åkte färjan över till Djurgården. De hade aldrig åkt till stan tidigare, och de hade absolut inte åkt färja. Barn behöver få uppleva saker.

Numera jobbar jag inte lika mycket med ungdomar, utan jobbar heltid som körskollärare. Jag känner såklart fortfarande starkt för ungdomar, det kommer jag alltid att göra. Tryggheten och att fånga upp unga för att ge en meningsfull tillvaro är jätteviktigt i vårt samhälle. Mitt engagemang kommer alltid att finnas där. Jag älskar Haninge. Vi måste satsa på människorna, se till att alla mår bra.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 december 2019