Kultur- och demokratidagar i Haninge

Årets kultur- och demokratidagar arrangeras i Handen och Haninge kulturhus 21–27 oktober. Temat är ”Mänskliga rättigheter” och avslutningen blir en exklusiv välgörenhetskonsert med Barbara Hendricks.

Haninge filmstudio – med samtalet i fokus. Film: Hamada (Sverige, 2018)

Måndag 21 oktober kl 18:00–21:00

Instängda i ett flyktingläger mitt i Saharaöknen lever sahrawierna, ett fiskarfolk som tvångsförflyttats hit från havet. Här filmar Eloy Domínguez Serén tre unga vuxna som vägrar att låta sig begränsas av instängdheten. Liksom ungdomar över hela världen drivs de av sina drömmar. Efter filmen bjuder biblioteket på fika och vi diskuterar filmen. Lös medlemskap för 20 kr i lånedisken på Biblioteket i Handen.

Mer information på bibliotek.haninge.se.
Haninge kulturhus, auditoriet

Kultur- och demokratidag – Lunchföredrag med Thomas Hammarberg 

Torsdag 24 oktober kl 13:00

Marina Seinegård, kultur- och demokratinämndens ordförande hälsar alla välkomna till årets kultur- och demokratidagar. På FN-dagen har vi bjudit in Thomas Hammarberg för att tala om ”Mänskliga rättigheter”. Thomas är en av de mest namnkunniga inom ämnet med en mängd internationella uppdrag bakom sig. Han har varit svensk ambassadör för mänskliga rättigheter och generalsekreterare för Rädda Barnen i Sverige. Han har också som generalsekreterare för Amnesty International mottagit Nobels fredspris. Något som ligger honom varmt om hjärtat är barns rättigheter och han var en av de drivande för att FN:s barnkonvention skulle bli verklighet. Fri entré.
Haninge kulturhus, auditoriet.

Kultur- och demokratidag – Filmen om Lindy Larsson och efterföljande samtal med regissör och producent

Torsdag 24 oktober kl 18:00

Vi visar filmen ”Lindy the Return of Little Light” och avslutar med ett samtal med regissören och producenten och vår moderator för kvällen, Haningeförfattaren Mats Kempe. Regissören Ida Persson Lännerberg har under fyra år filmat artisten Lindy Larsson. Filmen handlar om identitet, skam och om att våga stå upp för sig själv. Producent är China Åhlander (ÄTA SOVA DÖ, Min faster i Sarajevo m fl). Lindy passade aldrig in i det lilla brukssamhället Lessebo i Småland. Hans familj, som var resande, hade också samhällets ögon på sig. För att överleva flydde han in i en fantasi där han var superhjälten Little Light - en pojke som kunde sprida ljus över världen. Lindy är numera en hyllad skådespelare och artist. Han pratar aldrig om sin egen bakgrund som resande, men en dag får han en fråga som förändrar allt. Maxim Gorki-teatern i Berlin vill att han ska ställa sig på scen och berätta sin egen historia. Fri entré. I slutet av 2019 kommer Lindy och hans Bon Bon Band  till Haninge kulturhus  för att ge en konsert.
Haninge kulturhus, teatern.

”The road to Freedom” – Barbara Hendricks kommer till Haninge

Söndag 27 oktober kl 16:00

Vi har glädjen att presentera Barbara Hendricks, en av världens främsta sångerskor, med sitt Blues Band bestående av Mathias Algotsson (piano) Max Schultz (gitarr) och Ulf Englund (slidegitarr/gitarr). Till Haninge kommer de med blues/gospelkonserten ” The road to Freedom”. Blues och gospel spelade en mycket viktig roll för att inspirera medborgarrättsrörelsens modiga aktivister i USA. Barbaras övertygelse om vikten av mänskliga rättigheter för alla är det underliggande motivet för hennes engagemang i flyktingfrågan. Hon är goodwill-ambassadör för UNHCR sedan 1987 och är UNHCR:s enda Honorary Lifetime Goodwill Ambassador. UNHCR ger människor på flykt nödhjälp, skyddar deras rättigheter och hjälper dem att skapa en bättre framtid. Barbaras gage går oavkortat till insamlingsorganisationen Sverige för UNHCR.

Biljetter säljs på www.tickster.com.
Pris 220 kr, 180 för de med scenpass. Konserten är ca 90 min. Serveringen öppnar kl 15, en timme före konserten.
Haninge kulturhus, teatern.

Arrangörer är Haninge kultur, biblioteken i Haninge, ABF Södertörn, Haninge Riksteaterförening, Rädda Barnen i Haninge med stöd av minoritetssamordnaren och samordnaren för romsk inkludering.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 2 oktober 2019