Finalister i Haninges idrottspriser 2020

Nu är det dags att utse vinnarna i Haninges idrottspriser 2020! Priset delas ut i kategorierna årets idrottsledare, årets eldsjäl, årets unga idrottsledare, årets förening och årets idrott för alla.

Flickor spelar innebandy. Flickor spelar innebandy. Foto: Mostphotos

Årets finalister

I kategorierna ”Årets idrottsledare”, ”Årets unga idrottsledare” och ”Årets eldsjäl” har allmänheten nominerat kandidater där finalisterna nu är utsedda. En tjänstemannagrupp på Kultur- och fritidsförvaltningen har nominerat kandidaterna för kategorierna  ”Årets förening” och ”Årets verksamhet Idrott för alla”.

Läs mer om varje finalist och rösta på den du tycker ska vinna innan den 7 november! Du kan också läsa mer om Haninges idrottspriser och de olika kategorierna här. 

Årets idrottsledare

 • Zeynep Camci, Jordbro United Dans och Show
  Zeynep är en trygg hörnsten i föreningen Jordbro United Dans och Show! Hon har under sina år med föreningen inte bara utvecklat ett konstnärligt uttryck som speglar hennes Dans och koreografi egenskaper utan också medverkat till den goa sammanhållningen som dom äldre dansarna har. Zeynep är en lugn och trygg tjej som är rättvis, flitig och otroligt flexibel som gör att alla situationer hon hamnar i blir lösta med bravur! Zeynep är en fantastisk förebild till många tjejer i jordbro, haninge, äldre som yngre.

 • Mattias In de Betou, Tungelsta IF
  Kunnig, pedagogisk, engagerad, empatisk och nytänkande. Det är ord som beskriver Mattias In de Betou, som är tränare för p 05 i Tungelsta IF. Han lägger ned mycket fritid på att planera träningarna så de ska både hålla en hög kvalitet’ och vara varierande. Den insats han gör är ovärderlig för killarna. Han har fått ungdomar som var på väg att sluta med det som älskade att vilja vara med igen. Han är också rättvis och visar genom sitt sätt att coacha, att alla är lika viktiga för laget. Han vände lagandan från att ha varit på gränsen till att splittra laget, till att de fått upp viljan, glädjen och engagemanget igen. Killarna i laget säger om Mattias ”- när man ser de där orangea byxorna komma, så VET man att det blir en bra träning!”

 • Jessica Andersson, IF Friskis&Svettis Haninge
  Jessica är tränare på IF Friskis&Svettis Haninge och har varit det sedan 2007. Hon är ledare i fyra olika träningsformer och älskad av alla sina motionärer - hennes pass är alltid fullbokade och ständigt efterfrågade. Att gå på Jessicas pass är ren och skär glädje och energipåfyllning! Hon anpassar ständigt sina pass, på ett prestigelöst och inkännande sätt, efter målgruppen så att alla ska få känna att de lyckas. Jag förstår inte hur hon gör det men det känns som att hon hela tiden ser och peppar just MIG och det mest fantastiska är att när jag ser mig om i lokalen blir det uppenbart att alla andra deltagare delar den känslan och är lika uppfyllda av hennes ledarskap! Under det senaste året, under pandemins framfart, när föreningen haft det kämpigt har Jessica ställt upp som ingen annan - hon har kört pass nästan varje dag och ibland flera pass om dagen för att vi ska kunna erbjuda så många medlemmar som möjligt möjlighet till helande friskvård och rörelseglädje även när det har varit svårt! Utöver det är hon alltid först att anmäla sig om det behövs hjälp på annat håll eller någon blir sjuk. Hon tvekar inte en sekund att ställa upp även när det kommer till delar av verksamheten som ligger utanför hennes register - allt för att vi ska kunna fortsätta erbjuda lustfylld och konsekvent träning till våra medlemmar. Jessica är en av de mest osjälviska, lojala lagspelare jag mött och jag önskar verkligen av hela mitt hjärta att hon ska få bli uppmärksammad och belönad för allt hon gör för alla oss andra!

Årets eldsjäl

 • Ove Andersson, Haninge BMK
  Ove Andersson – Eldsjälen bakom badminton i Haninge Kommun. Haninge BMK:s badmintonvision är att den är en idrott kring vilken alla, oavsett förkunskaper eller förutsättningar, möts för hälsa, för glädje, för nya möten och för inkludering. Denna vision är helt och hållet färgad av Haninges badmintoneldsjälen nummer #01: Ove Andersson. En man som drevs av dessa tankar redan 1965 när klubben bildades och innan någon kunde stava till social hållbarhet. Ove var under lång tid ensamt badmintonbärande, förbi en oklar hemvist i olika hallar, förbi ett varierande deltagarantal och ledarengagemang och förbi ett varierande stöd från närsamhället. Med sin insikt om idrottens sociala betydelse har Oves brinnande själ även drivit honom att engagera sig lokalpolitiskt och där verka för vikten av kultur och fritid som mötesplats för att utgöra en motfaktor till kommunal befolkningsomsättning. Trots de restriktioner som kringgärdat idrottens mer seniora medlemmar är Ove Andersson, idag 83 år ung, dagligen med i Haninge BMK:s bakgrund och stöttar vår verksamhet med sin erfarenhet, med sin smittande entusiasm och med sin klokskap. Slå upp eldsjäl i ordboken och där står Ove Andersson.

 • Dario Jovic, Taekwondo Klubb viking 
  Jag vill nominera en person som förändrat livet för mig och väldigt många unga. Min coach, vän och extra pappa som omfamnade mig när jag anlände till Sverige för många år sedan. Han är hängiven och sympatisk. Arbetar stenhårt för rättvisa och jämställdhet. Många ledare idag vill att sina adapter ska må bra i idrotten och få ut sin fulla potential. Tillskillnad från min coach som utöver det ovannämnda förbereder unga till livet efter/under idrotten. Han lär vikten av ansvar, skyldigheter, respekt och förmågan att fatta egna beslut. Det finns inget pris som kan sätta värdet för hans arbete. Idag är han min vän och kommer alltid vara min mentor och förebild.

 • Mujgan Winther, Haga Haninge
  För sitt otröttliga arbete för föreningen KFUM Haga Basket, dess barn och ungdomar samt Haninge kommunens övriga invånare. Mujgan och Madde är, och har varit Haga Haninges ryggrad och konstant i flera decennier. Med den senaste insatsen och förverkligandet av sina och många basketspelande barn och ungdomars dröm om en permanent och högklassig utebasketarena likt den nyligen uppförda basketarenan i Vendelsömalmsgropen, som kommer att vara en positiv samlingspunkt för ungdomar och vuxna i många år framöver så anser jag att de förtjänar detta pris.

Årets unga idrottsledare

 • Sara Rehlin, Vendelsö gymnastikförening
  Sara som idag är 19-år har under många år varit engagerad både som tränare och huvudtränare i Vendelsö GF, med fullt ansvar för truppgrupper och är också aktiv som gymnast. Sara är även numer suppleant i Vendelsö GF styrelse. Sara leder sina grupper med stort engagemang och är otroligt mån om att se alla gymnaster. Sara har tillsammans med sina tränarkompisar alltid sett till att grupperna också alltid haft en fin sammanhållning. Sara har också en enorm kommunikativ förmåga något som uppskattas av oss föräldrar. När laget åker på tävlingar eller andra aktiviteter är det ingen information som missas att kommuniceras. Det är med trygga händer vi låter våra barn åka med. Sist men inte minst så är Sara en stor förebild bland sina gymnaster.

 • Weronika Montan, IK Södra
  Weronika Monthan har tränat judo sen hon var sex år och är nu på väg mot att ta sitt första svarta bälte. Hon är inte bara en aktiv idrottstjej, en utan riktig eldsjäl som med sprudlande glädje har blivit en stor ledartillgång för klubben. Med rättvisa, empati och positivt ledarskap, brinner hon för judon och för att dela med sig av den positiva känslan, tillhörigheten och kunskapen till andra barn och ungdomar. Hon är dessutom flerspråkig och behärskar tyska, polska, engelska och svenska, vilket är en stor tillgång för klubben när det gäller inkludering och integrering. Detta skapar trygghet och tillhörighet för familjer som kanske annars inte skull välja eller våga att komma in i föreningslivet och träningen pga. av språket. Weronika är en självklart värdig kandidat till Årets unga ledare!

 • Nathali Mäki, Vendelsö Gymnastikförening
  Jag vill anmäla Nathali Mäki för hennes enorma engagemang. Hon ser alla barn, är pedagogisk och en fantastisk förebild för alla barn och för andra ledare. Där barnen tvivlar på sin förmåga kommer hon med kloka svar och ser varje individ som är med och tränar. Som förälder känns det tryggt att ha henne som ledare för sina barn. Hon är positiv och bjuder alltid på ett leende.

Årets förening

 • IFK Haninge
  Föreningen som lyckas få nya och gamla medlemmar att känna sig välkomna och delaktiga. Verksamheten genomsyras av ett jämlikhetsperspektiv där man genom att bedriva verksamheter i olika område och på dygnets alla timmar skapar träning och idrottande utifrån efterfrågan.
 • Dalarö sjöscoutkår
  Dalarö Sjöscoutkår bedriver scoutverksamhet på Dalarö för barn och ungdomar från 8 år och uppåt. Kåren bedriver verksamhet till sjöss, i skogen på fjället och i stan och genom äventyr och utmaningar får de scouterna att växa som medmänniskor och individer. Trots pandemin har kåren lyckats öka sin verksamhet och bedriver idag en aktiv, spännande, utvecklande och högt uppskattad verksamhet för Dalarös barn.

 • KFUM Haga Haninge
  En förening med en tydlig värdegrund och ett systematiskt arbetssätt skapar nya förutsättningar på orten. Föreningen har en positiv anda som genomsyrar allt från ledare till aktiva och där tävling och träning premieras lika.

Årets verksamhet "Idrott för alla"

 • Österhaninge ridsällskap
  ”Häst för alla” är en verksamhet som riktar sig till personer med olika funktionsnedsättningar som vill rida i grupp men behöver extra stöd. Föreningen erbjuder en trygg och behovsanpassad verksamhet med ca 10 tillfällen per termin. Man kör två grupper med 4 platser i varje grupp. Varje grupp har en aktivitet på en timme med ca 30 min hästskötsel/hästhantering och upp till 30 min ridning. Häst för alla är en sektion i föreningen Österhaninge Ridsällskap - ÖRS som tillhandahåller hästverksamhet för ryttare med funktionsnedsättningar. Häst för alla startades upp 2015 och drivs ideellt med hjälp av medel från Haninge kommun. Verksamheten bedrivs i ett anpassat ridhus som byggdes med medel från Allmänna arvsfonden och Haninge kommun.

 • MHM klätterförening
  Föreningen har under året varit tvungna att ställa om sin verksamhet och bedrivit en hel del utomhusverksamheter vilket har resulterat i både nya målgrupper och nya samarbeten. Genom att sätta utövaren i fokus skapar man goda förutsättningar för att göra dessa föreningsaktiva så länge som möjligt.

 • IK Södra
  Föreningen där man lär ut judo med glädje och kvalité för alla utifrån individuella förutsättningar. Som utövare erbjuds man en inkluderande gemenskap med allsidig träning som ger stärkt kroppskontroll, balans, smidighet och självkänsla.

Bedömning och beslut

Allmänhetens röster motsvarar 50 % av slutresultatet. En grupp bestående av idrott- och fritidsnämndens presidium lämnar röster i en slutomröstning, och deras röster motsvarar resterande 50 % av slutresultatet. De nominerade som erhållit flest röster utses därefter till vinnare. Vinnarna kommer att presenteras senare i år. 

Röstningen är avslutad

Nu är röstningen för idrottspriser 2020 avslutad. Vinnarna presenteras senare i år. 

Senast uppdaterad: 8 november 2021