Rudans friluftsområde och naturreservat

En familj som tar en fika i skogen. Foto: Fredrik Hjerling Fotograf: Fredrik Hjerling

I Rudans friluftsområde kan du fiska, bada, cykla och vandra. I området finns tre vandringsleder och fem motionsspår, elljusspår samt en mountainbikeslinga. Du kan spela frisbeegolf, beachvolleyboll och boule på särskilda banor, åka skidor och skridskor. I området tränar både vardagsmotionärer och elitidrottare.

Röster om Rudan

Just nu pågår ett arbete med att utveckla och förbättra Rudans friluftsområde. Läs mer om hur du kan bidra till det arbetet,

Till enkäten Röster om Rudan


Aktiviteter i Rudan

Du kan följa en kulturstig som leder dig till en källa, ett gränsröse, en äng, en plats där en kolmila legat, klippformationer från istiden och isälvsgrytor som gröpts fram av smält inlandsis och stenblock. Stigen leder slutligen till en boplats från stenåldern.

För de minsta finns lekplats och pulkabacke och för de större aktivitetsbana med allt från tunnel till balansgång. "Vilsestigen" lär barnen vad de ska göra om de skulle gå vilse i skogen.

Rudans friluftsområde är populärt som utflyktsmål, inte minst bland skolklasser. Det finns såväl raststuga som rast- och grillplatser. Ströva omkring på slingrande skogsstigar och andas skogsluft. Njut av blomstrande sommarängar eller träd i praktfull vinterskrud.
I området hittar du en informationstavla som visar spår och leder.


Kultur- och friluftsaktiviteter

I Rudans friluftsområde finns en rad olika spår och leder som löper längs historiskt intressanta platser. Terrängen är även lämplig för orienterare som tränar på elitnivå. Sörmlandsleden korsar området.

Motionsspåren och elljusspåret spåras under vintertid för skidåkare. Är det ont om snö anläggs ett konstsnöspår. I dessa spår är det många som tränar inför Vasaloppet. De som vill åka skridskor kan göra det på Övre Rudasjön som plogas till skridskobana om vintrarna.

Spår och leder

  • Motionsspår (2,3 km, 5 km, 10 km, 15 km och 17 km)
  • Elljusspår (2,2 km)
  • Mountainbikeslinga (4,4 km, 5,5 km, 8,8 km och 15 km)
  • Vandringsleder (1,6 km och 1,7 km)
  • Kulturstig (3,4 km)
  • Maxingeslingan (funktionshinderanpassad slinga)

Omklädningsrum

Omklädningsrum med dusch och bastu finns i fristående byggnad i närheten av Ormteatern. Elektronisk nyckel till omklädningsrummet finns att köpa i receptionen på Torvalla sim- och sporthall.

Lekplats

I Rudans friluftsområde finns en låtsasgård med djur för de minsta – häst, ko med sin kalv, tre stora hönor och en tupp. Gungorna och karusellen är placerade på en färgglad gummimatta, som gör det möjligt att köra rullstol ända fram till redskapen.

Teaterladan

Kulturföreningen Ormen bjuder på amatörteater för såväl barn som vuxna i teaterladan vid Övre Rudasjön. Föreningen leder också teatergrupper med barn och ungdomar.

Bad i Övre och Nedre Rudasjön

De som vill bada kan välja mellan Övre Rudasjön och Nedre Rudasjön. Vid Övre Rudasjön finns två bryggor och vid nedre Rudan finns det en handikapbrygga och övriga bryggor är fiskebryggor. Det finns klippor och sandstrand med stora solytor.

Fiske i Nedre Rudasjön

I Nedre Rudasjön har du chans att få en regnbåge på kroken. Sjön är ett av Stockholms bästa fiskevatten för denna ädelfisk. Du måste ha fiskekort för att fiska i Nedre Rudasjön.

Lilla Fiskelyckan har tillsysansvar för Nedre rudan Sjön och i samarbete med Kultur- och fritid sätter ut cirka 1 500 kg ädelfisk i sjön. På vår och höst sätts också bäckröding och öring ut. I sjön finns även ett naturligt bestånd av abborre, gädda och vitfisk. Runt sjön finns sju kastbryggor som flugfiskare har företräde till.

Mete, spinn-, haspel- och flugfiske är tillåtet, men om vintern endast pimpelfiske. Fiske med flytring är tillåtet, men det är förbjudet att fiska från någon annan form av farkost som luftmadrass, kanot och roddbåt.

För information om försäljningsställen se lillafiskelyckan.se


Vägbeskrivning till Rudans friluftsområde

Kommunalt

Du tar dig till Rudans friluftsområde med pendeltåg till Handen eller buss till Handenterminalen.

En gångbro över järnvägsspåren vid pendeltågsstationens södra ände leder till friluftsområdet. Det går att ta sig med hiss från perrongen upp till gångbron och i anslutning till den finns en bred slinga att följa för de som har cykel, barnvagn eller rullstol.

Med bil

Du kan också ta bilen och parkera den på promenadavstånd.

Väg 73 löper genom Haninge och du svänger av västerut vid Handens eller Jordbro trafikplats. Kör i riktning mot Handens station och parkera sedan bilen vid parkeringshuset mellan Riksäpplet och Najaden eller vid någon av de öppna parkeringsplatserna intill.

Det går också att ta sig hit via Haningeleden/väg 259. Vid Jordbrorondellen svänger du norrut och följer Nynäsvägen mot Handens station.


Historik om Rudan

Mellan sjöarna Övre och Nedre Rudasjön ligger Rudans gård – en knuttimrad vitputsad byggnad. Ursprungligen fanns här två gårdar – Västerrudan och Österrudan – men det är endast den sistnämnda som står kvar. Huvudbyggnaden Rudans gård kan ha funnits här redan på 1600-talet. Den har nämligen utpekats som drottning Kristinas jaktslott. Till gården hör också en tvättstuga. Torkladan används idag som raststuga.
Här finns också rester efter en trädgård. Den väg som går genom gården och över stenbron har funnits här sedan långt tillbaka i tiden. En å förbinder sjöarna i norr och söder. Namnet Ruda lär härstamma från det gammalsvenska ordet för röja.

Elefantberget skapats av inlandsisen

Övre Rudasjöns västra strand är brant och bergig. Här har inlandsisen format "Elefantberget". Med fantasins hjälp kan du lätt se hur berget formar sig som en elefant som doppar snabeln i sjön.

Vid stranden – inte långt därifrån – ligger några isälvsgrytor formade av inlandsisen. Högre upp på berget ligger en fornborg (ännu en fornborg finns på ett berg vid sjöns norra ände). Mellan dessa borgar som är raserade finns ett par forngravar som skvallrar om tidig bosättning.

Föreningar i Rudans friluftsområde

Kontakt för den här sidan: kulturfritid@haninge.se

Senast uppdaterad: 5 oktober 2018