Luften är fri - Friluftslivets år 2021

I Sverige är luften fri för alla, stora som små! Under 2021 vill vi inspirera ännu fler Haningebor att vara ute och få nya naturupplevelser i vår fina kommun. Gå ut i parken där du bor, besök skärgården, hitta ditt smultronställe i våra friluftsområden eller varför inte våra djupa skogar. Välkommen ut!

Eld som brinner och händer som grillar korv på pinne och galler. Foto: Peter Malmrup

Det är enklare att ta sig ut än du tror

Tack vare allemansrätten kan i stort sett alla i Sverige vara ute i friska luften. Forskning visar att friluftsliv har positiva effekter för både hälsan, ekonomin och miljön. Och det behöver inte vara dyrt och kosta en massa pengar. Många kopplar ofta samman friluftsliv med stora skogar och fjällvidder som kräver dyr utrustning. Men en stor och viktig del av friluftslivet och utevistelsen sker i vardagen i parkerna och i naturen nära våra bostäder. Det är med andra ord både kostnadsfritt och oftast enkelt att ta sig ut i naturen.

Ny folder och karta över Rudan

Vi har tagit fram en ny karta och informationsfolder om Rudan. Med den nya kartan kommer du lättare hitta rätt och inspireras till nya aktiviteter. I foldern kan du bland annat läsa om var ordet Ruda kommer ifrån, hur gammal skog måste vara för att kallas gammelskog och vilka platser som är anpassade för dig som har behov av extra tillgänglighet. Kartan finns vid ingångarna till Rudan, Torvalla, i kommunhuset, Kulturhuset i Handen och biblioteket i Brandbergen

Här kan du läsa mer om Rudan 

 

Naturen runt hörnet

Vill du ta dig lite längre bort från din bostad kan du ta med en matsäck och ge dig ut. 

Här hittar du fler tips på områden och aktiviteter i Haninges natur och friluftsliv.

Häng med oss ut!


Vad är Luften är fri?

Luften är fri är namnet på Friluftslivets år 2021, är ett nationellt projekt som leds av Svensk friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet syfte är att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Läs mer på dessa sidor

Läs mer om det nationella projektet:
Luften är fri

Länsstyrelsen Stockholm.  

Senast uppdaterad: 7 maj 2021