Testcyklist 2019

Intresset för att låna elcyklar via kommunerna Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö har varit stort. Hela 465 personer nappade på erbjudandet och anmälde sitt intresse, varav 130 i Haninge kommun. Fem av dem har nu fått chansen att testa en elcykel under maj månad.

Testcyklisternas utmaning

Testcyklisterna får:

  • Låna en elcykel eller ellådcykel under en månad
  • Tips och inspiration
  • Träffa andra testcyklister.

De fem deltagarna åtar sig att:

  • Cykla minst tre kilometer, minst tre gånger i veckan under perioden 1 maj-31 maj 2019
  • Synas i lokala och sociala medier, exempelvis genom att göra inlägg i sociala medier
  • Dokumentera sina resor i en resedagbok
  • Besvara ett par enkätera
  • Agera som goda cykelambassadörer

Bang Engström

bang-engstrom-testcyklist-haninge-kommun-455x540.jpg

Bang heter jag, är en 36-årig småbarnsförälder som är bosatt i natursköna Haninge kommun, närmare bestämt i Västerhaninge. Arbetar till vardags med IT-frågor och verkar för en aktiv livsstil. Segling, cykel och bollsporter ligger mig extra varmt om hjärtat. Sommaren tillbringas gärna i skärgården och vintern i fjällen.

Varför ville du bli testcyklist?

Jag vill utforska möjligheten att välja cykel framför bilen. Att sedan få kombinera transport med motion under en av årets vackraste månader gör inte saken sämre.

Hur använder du cykeln?

Min vision är att alla kortare resor ska utföras på en elassisterad cykel. Förhoppningsvis blir det också en och annan tur till och från arbetet. 

Vad gör du helst den första soliga lördagen i maj?

På den soligaste klipphällen - ute på någon av Haninges många öar. Där hittar ni mig och min familj. Vi äter lunch i det fria och njuter av intrycken. Det är min första soliga lördag i maj.

Bästa cykelminnet?

Jag har många fina cykelminnen. En av många fina minnen var att se solen stiga upp över Vättern, samtidigt som jag rullade ner mot Jönköping. Men det finns två cykelminnen som överträffar alla andra - när mina barn lärde sig att cykla.

Smultronställe i kommunen

I Haninge kommun är det inte svårt att hitta smultronställen. Det finns så många att välja på och ännu fler att upptäcka. Utö är en favorit sedan länge. Dalarö och utsiktstornet vid Tornbergets naturreservat är två andra. På vintern är Rudans konstsnöspår helt klart magiskt.

Bästa film/tv-serie

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte såg fram emot den åttonde och sista säsongen av fantasy serien med svärd av Valyriskt stål, drakar, höga isberg, korpar, och vandrande vålnader. 

Camilla Ekström

camilla-ekstrom-testcyklist-haninge-kommun-455x540.jpg

Jag heter Camilla är 37 år och bor i Handen. Jag jobbar som redovisningsekonom på ett företag i Jordbro industriområde. Min fritid består främst av att skjutsa våra tre barn till deras fritidsaktiviteter handboll, fotboll och judo. I övrigt umgås jag med min familj och vänner. Träning har alltid varit en del av mitt liv men på senare år har jag haft svårt att hinna med det.

Varför ville du bli testcyklist?

Jag har i flera års tid sagt att jag ska börja cykla till jobbet men jag lyckas aldrig komma igång. Med denna utmaning får jag en spark i rumpan och jag hoppas att jag fortsätter använda cykeln även efter testmånaden.

Hur kommer använder du cykeln?

Främst resor till och från jobbet. Men även när jag ska till närbutiken för att handla och kanske till någon mindre utflykt.

Vad gör du helst den första soliga lördagen i maj?

Troligtvis står jag och tittar på när lillgrabben spelar en fotbollsmatch. Om matchen är i kommunen så tar vi troligen cykeln dit istället för bilen.

Bästa cykelminnet?

Alla somrar som barn, det var så enkelt då. När solen sken packade jag badkläder och matsäck och ringde min bästa vän. Sen tog jag cykeln och åkte till stränderna i närheten där vi badade hela dagarna.

Smultronställe i kommunen

Lillrudan en varm sommardag

Bästa film/tv-serie

Grey's Anatomy

Gunilla Elfmark

gunilla-elfmark-testcyklist-haninge-kommun-455x540.jpg

Jag heter Gunilla, är 54 år och bor i Tungelsta. Jag arbetar som rehabkoordinator på olika vårdcentraler i Haninge och Huddinge kommun där min roll är att försöka underlätta och påskynda rehabilitering så att sjukskrivna snabbare kan komma tillbaka till sitt arbete.

Varför ville du bli testcyklist?

Jag läste om projektet ”testcyklist” på kommunens hemsida och tyckte det lät som en god och hälsosam idé, både för miljön och för mig själv. Också för att se om det på ett enkelt och smidigt sätt går att förflytta sig med elcykel inom närområdet.  

Hur använder du cykeln?

Jag kommer att försöka cykla till mina olika arbetsplatser som ligger i Brandbergen, Trångsund och Jordbro så ofta jag kan och där jag har möjlighet att parkera cykeln säkert.

Vad gör du helst den första soliga lördagen i maj?

Första vårdagarna är jag gärna utomhus för att se vad som händer i naturen. Jag älskar att plocka blommor och i april/maj brukar det bli vitsippor.

Bästa cykelminnet

Bästa cykelminnet hittills är när jag cyklade i Moseldalen för några år sedan. Det var väldigt vackert och lättcyklat med fina cykelbanor längst floden.

Smultronställe i kommunen

Jag gillar att gå i skogen så på hösten blir det många svamppromenader. Ett annat favoritställe är vår fantastiska skärgård.  

Bästa film/tv-serie

Jag är fast i serien ”Vår tid är nu” och längtar efter nästa säsong.

Mohamed Mohand

mohamed-mohand-testcyklist-haninge-kommun-455x450.jpg

Jag heter Mohamed, är 48 år gammal och pappan i en familj som består av tre barn: Alva 18, Daniel 15 och Sara 8 år och min fru Ingrid. Mina rötter har jag i Spanien, på fritiden sportar jag, tränar min sons fotbollslag och driver en klätterförening. Jobbar som lärare i idrott och spanska.

Varför ville du bli testcyklist?

Låta bilen stå mer, testa hur det är att ha elcykel och ha en extra anledning att komma ut mer.

Hur använder du cykeln?

Cykla till och från jobbet, handlar och gör utflykter med familjen.

Vad gör du helst den första soliga lördagen i maj?

Packar i en god picknic och cyklar till en mysig plats med min familj.

Bästa cykelminnet?

När jag såg mina barn cykla för första gången och. Upp och ner i kurviga bergsvägar hemma på Gran Canaria med gamla vänner.

Smultronställe i kommunen

Tyresta by, Rudan och en massa annan natur, badplatser och skogen.

Bästa film/tv-serie

Gladiator, The name of the rose och Indiana Jones, och så klart Solsidan.

Zuraiya Longdewa

zuraiya-longdewa-testcyklist-haninge-kommun-455x540.jpg

Jag heter Zuraiya, är 32 år och bor i Jordbro. Arbetar vanligtvis som verksamhetsutvecklare inom integration, men är för tillfället mammaledig med min dotter Aïcha på åtta månader. Förutom de dagliga rutinerna med mat, sömn och blöjbyte försöker jag under dagarna att underhålla Aïcha med bokläsning, lek, bebismys på öppna förskolan (när tillfälle ges), promenader och träff med familj och vänner.

Varför ville du bli testcyklist?

Då min dotter inte gillat att ligga i vagn har vi under vintersäsongen hållit oss hemma under en större del av tiden, vilket gjort att min kropp blivit lite stel. Nu när solen gjort inträde och temperaturen blivit varmare vill jag tillbringa mer tid ute med min dotter och tänker att det vore super om vi kunde göra det på en cykel. Jag får aktivera kroppen lite och min dotter kan få komma ut lite mer.

Hur använder du cykeln?

Jag använder cykeln istället för vagnen under. Promenadtillfällena kommer att istället ersättas med cykelturer runt Haninge. Min förhoppning är att Aïcha kommer att trivas att sitta i lådan och sova gott. Jag kommer ha som mål att använda cykeln vid mathandling istället för att använda bilen.

Vad gör du helst den första soliga lördagen i maj?

Tar en långpromenad och skogsfika i Tyresta nationalpark.

Bästa cykelminnet?

När jag som barn brukade cykla från Lund till Lomma för att bada under sommarloven.

Smultronställe i kommunen?

Tyresta nationalpark.

Bästa film/tv-serie

Gillar att titta på biografier och filmer som baseras på verkliga händelser.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 23 maj 2019