Information till dig som är 70+

För att undvika att bli smittad och smitta andra uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år och äldre att stanna hemma. Det finns idag möjlighet att sköta allt från att handla mat och mediciner på internet med hemleverans till att låna böcker. Här har vi samlat råd och tips till dig som är 70+.

Avlasta sjukvården genom att stanna hemma

Genom att skydda dig själv från sjukdom och även skydda andra från att smittas hjälper du även sjukvården. Under en begränsad tid kommer det vara en omfattande belastning på sjukvården. Genom att hålla oss friska bidrar vi alla till att avlasta sjukvården. Källa: Folkhälsomyndigheten

Tillsammans kan vi göra skillnad! Du som är 70+ kan hjälpa till att avlasta sjukvården genom att: 

  • Begränsa nära kontakter med andra.
  • Undvik platser med många människor.
  • Håll kontakten med nära och kära via telefon.
  • Promenera gärna utomhus men inte i grupp.
  • Be om hjälp med att handla mat.

Information från Folkhälsomyndigheten till dig som är över 70 år

Handla mat och mediciner på internet

De största livmedelsbutikerna i Sverige erbjuder möjligheten att beställa hem mat på internet med leverans direkt hem till dörren. 

Du kan även beställa hem mediciner på internet från alla Sveriges apotek. För att beställa hem receptbelagda mediciner krävs att du har e-legitimation och fullmakt.

Information om hur du skaffar e-legitimation

Information från e-hälsomyndigheten om hur du ger fullmakt för apoteksärenden

Beställ färdiga matlådor

Café Matlådan på Tallhöjdens seniorboende i Handen erbjuder färdiga matlådor för avhämtning och för vissa områden även hemleverans. Du kan göra din beställning via ett formulär på webben.

Café Matlådan på Tallhöjden

Låna böcker och ljudböcker via internet

Det går utmärkt att låna e-böcker och e-ljudböcker via internet. Haninges bibliotek erbjuder möjligheten att låna böcker digitalt.

Läs mer hos på biblioteken i Haninges webb

Ta hand om de som är 70+ i din närhet

Ta hand om varandra. Känner du någon som är över 70 år? Fundera över hur du kan stötta dem med allt från att handla mat och mediciner till att ringa och kolla hur de mår och tipsa dem om var de kan hitta information om vård och från myndigheter. 

Kontakt för den här sidan: info@haninge.se

Senast uppdaterad: 26 mars 2020