Hantera din sorg vid dödsfall

Foto: Mostphotos

Sorg kan visa sig på många sätt. En kris som inte blir löst på ett bra sätt kan leda till psykiska påfrestningar, till exempel när en vän eller anhörig dör. I Haninge kan du få hjälp att hantera din kris och sorg.

Ett barn har svårare att förstå både sin sorg och döden. Därför behöver ett barn mycket stöd när någon som står barnet nära dör.

Om du upplever en kris beror det ofta på att det har hänt något allvarligt i livet som är svårt att hantera. En kris kan utlösas efter allvarliga psykiska påfrestningar, exempelvis att en nära anhörig dör, att du är med om en olycka, att du upplever en katastrof eller att något annat som du inte räknat med händer.

Kris är inte samma sak som psykisk sjukdom, men om du inte får stöd kan det leda till psykiskt lidande. Därför är det bra att försöka prata med någon vuxen som du har förtroende för eller prata med någon på skolan. Du kan även ta kontakt med socialtjänsten där du kan få hjälp.

Du kan vända dig till:

Ungdomsmottagningen – för dig i åldern 13–22 år

Som ung behöver man ibland ett ställe dit man kan gå för att få hjälp av vuxna. Haninge ungdomsmottagning är en sådan plats. Du kan vända dig hit om du vill prata med någon om något du tycker är jobbigt.

Ungdomsmottagningen


Landstingets psykosociala mottagningar för barn och unga

Vendelsö vårdcentral

Vendelsö har en mottagning du kan vända dig till vid akuta barn- och ungdomspsykiatriska frågor dagtid mellan klockan 8–16 på telefon 08-606 15 00.

Vendelsö vårdcentral

Rudans vårdcentral

Rudans vårdcentral vänder sig till barn eller ungdomar mellan 0–17 år och deras föräldrar. De har rådgivning via telefon och tidsbokning alla vardagar mellan klockan 8–17 på telefon 08-606 40 50.

Rudans vårdcentral

Om det är akut på kvällar, nätter och helger finns mottagning på Sachsgatan 10, vid Södersjukhuset dit du kan vända dig, telefon 08-616 69 00.


Elevhälsan

På alla Haninge kommuns skolor finns det ett elevhälsoteam.

Elevhälsan på haninge.se


Föräldramottagningen

Som förälder ställs du ofta inför olika situationer och frågeställningar som påverkar oss själva och våra barn. Till föräldramottagningen kan du vända dig som förälder om du exempelvis är orolig för att ditt barn inte mår bra.

Föräldramottagningen

Kontakt för den här sidan: socialforvaltningen@haninge.se

Senast uppdaterad: 30 mars 2018