Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Besök våra utegym

De är tillgängliga dygnet runt och året om, gratis att använda och ligger ofta i närheten eller i direkt anslutning till naturen och ett eller flera motionsspår, det gör det lätt att ta sig till något av Haninges utegym.

Svartbäckens utegym Foto: Tilda Frödén

–  Jag är så glad för våra utegym. Om jag bara skulle nämna ett skäl till att besöka våra utegym så är det närheten till naturen. Att vistas i naturen är avslappnande, här finns frisk luft och stora ytor och vid utegymmen får man allt detta plus träning, kan det bli bättre? Säger Ylva Bökman, idrotts- och friluftsstrateg i Haninge kommun.

Just nu, när alla kommunens idrottsanläggningar är stängda kan det vara utmanande och svårt att komma ut och träna. Men så behöver det inte vara. Du kanske redan idag passerar något av våra utegym på en promenad, de flesta av kommunens utegym är mycket tillgängliga och ligger i anslutning till motionsspår.

Utegymmen är till för alla och de flesta redskapen kan användas på flera sätt och för olika delar av kroppen. Ofta är det bara fantasin som är ett hinder. Är du ovan så ta hjälp av andra som redan är på plats, titta helt enkelt hur de gör.

Man måste inte vara vältränad eller ens gilla träning för att testa på, eller göra ett pass på 45 minuter, det kan räcka med att bara gå dit och lyft på stockarna ett par gånger, eller göra några andra övningar.

Gymmen är populära, det visar en undersökning gjord så sent som 2020. I stort används de lika mycket av både killar och tjejer, kvinnor och män, unga som gamla. Populäraste tider att träna på är kvällar och helger. Ett tips kan alltså vara att gå dit mitt på dagen, kanske på din lunchpromenad. Vill du gå dit på kvällen så har bland annat gymmet i Rudan belysning, men även Hanveden, Svartbäcken och Vendelsömalsgropens gym har belysning. På Torvalla utegym och Jordbro utegym finns det belysning när fotbollsplanen är belyst. De flesta av utrymmen är byggda i trä men i Svartbäcken finns det redskap av stål som har justerbara vikter.

De första utegymmen byggdes mellan 2015-2016 och först ut var de i Hanveden och Rudan. De resterande gymmen har byggts eftersom intresset från Haninges invånaareinvånare har varit stort. nästkommande fem år byggdes resterande. Nästa år utökas antalet till tio, då även Hermanstorp i Vega, Herrmanstorp får ett utegym.

Här kan du läsa mer om alla utegym och få tips på hur du tränar.

Senast uppdaterad: 29 december 2020